Ексклюзивы
четверг, 15 января 2015 15:03
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Для чогось іншого

Іноді я думаю, що дарма Росія вже два століття тримається за київську спадщину. Вона, якщо замислитися, Росії просто невигідна. Київська спадщина — це якась сотня розквіту під наглядом смотрящих-варягів, а потім — суцільний морок братовбивчих міжусобиць і, як результат, падіння від монголо-татарської навали.

Київськоруська нездатність об'єднатися заради спільної мети, запхати подалі свої амбіції в жорстокому світі середньовіччя й перемогти разом — це українське, занадто українське. Це Мазепа і Кочубей, Петлюра і Махно зі Скоропадським, Бандера з Мельником, Щербицький із Шелестом, Ющенко з Тимошенко…

Так багато прикладів! І все — суцільна поразка, зрада, підступність, хитрість… Навіть продавшись, як остання наволоч, вони примудрялися напудити на голову новим хазяям! Царство посередності й сірості, перемога негативного людського відбору. Перемагав той, хто приводив на стрілку з рідним братом побільше татар чи половців.

Росія ж, навпаки — приклад іноді безглуздої і смертоносної, але єдності. Вата — добре лежить, просякла водою, і добре горить, коли підпалити. Вона — плоть від плоті дивний виплід візантійщини, замішаний на татарському деспотизмі. І невідомо, чого в ній більше — татарського чи візантійського.

В її природі насправді нема головної руської риси — її глибокого українства. Тобто київська спадщина не їхня передусім тому, що вони інакші. Вони — це не ми. Ця спадщина міфологізована в Москві. Вона насправді — наша гірка доля і наша планида. Це довела історія, кожен день, прожитий нашою країною, як останній, як диво, як випадковість.

Тому коли вони кажуть "русский мир", то вводять в оману абсолютно всіх навколо. Руський світ, хоч як трагічно це звучить, на жаль, був саме тут. І саме тут він закінчується.

Ми ж тільки починаємося. Для чогось іншого, чого самі ще не до кінця розуміємо. Для чогось такого, чого в нас іще не було.

Сейчас вы читаете новость «Для чогось іншого». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть