Ексклюзивы
среда, 28 декабря 2011 17:12
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Церква

У моєму рідному місті Ленін на центральній площі був особливий. Це був один зі зразків ленініани, що всерйоз вважався мистецтвом. Згадуючи про його долю в перші роки незалежності, сьогодні трохи жаль. Ні, не Леніна — пам'ятник. Величезна патинована бронзова брила була знята з постаменту і вивезена на територію міського КАТП, де йому спочатку відпиляли руку, потім — ногу, а згодом і всього розчленували.

Та ленінська рука, ще коли Ілліч стояв на мармурових плитах, ввійшла у міський фольклор. Щоб розіграти людину, можна було поставити просте запитання:

— В якій руці в нашого Леніна кепка — в лівій чи правій?

Тепер уже цих жартів ніхто не зрозуміє, бо для молоді той Ленін пройшов, як дитячий сон, а старі й образитися можуть. Тоді ж це питання мало сенс. І як би ти на нього не відповів, усе одно схибиш. Штука в тому, що наш Ленін, на відміну від 99 відсотків своїх побратимів, узагалі не піднімав рук. Він просто крокував у своїх справах — замислений чоловік, у своїй фірмовій кепці на вже передсмертній, втомленій революціями голові.

Йому спочатку відпиляли руку, потім — ногу

Трохи нижче, як спускатися до старого мосту, в парку, колись був пивняк "Чайка". Старші жартували, намагаючись якось олюднити бронзову брилу: "Ленін іде на пиво". А поряд із цим закладом, на заасфальтованій галявині, була міська ялинка.

Моя пам'ять зафіксувала яскраві образи, в яких нібито немає нічого особливого. Такі ялинки були в мільйонів дітей. Це місце було священним. Особливо, коли я проходив повз нього, коли ялинки вже не було, шанобливо переступаючи через дірку в асфальті. Наче боявся, що вона насправді там є, але ніхто її не бачить.

Тепер там стоїть відновлений православний собор. Люди моляться на тому місці, де я колись водив хороводи з Дідом Морозом. Навколо ялинки, якої там не мало бути. Але вона там була. Зелена пахуча церква мого дитинства, якого точно не було.

Сейчас вы читаете новость «Церква». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть