Ексклюзивы
пятница, 02 декабря 2011 10:33
Михайло Басараб
Михайло Басараб
Перша рейтингова система, Rate 1

Ідею спільного списку для опозиції проштовхують провокатори?

Опозиція розкручує тему спільного списку на парламентських виборах у мажоритарних округах. Ідея добра, але не нова. Про спільні списки патріотичні сили говорять уже два десятиліття. Знову пафосно об'єднуватимуться, а процес скінчиться як в усі попередні рази — пшиком. Бо усередині кожної політичної сили знайдеться достатня кількість охочих висунутися в так званих прохідних округах. І претендентів буде значно більше, ніж привабливих округів.

Ідея спільного списку буде найбільшою шкодою для об'єднаного руху опозиції. Таке враження, що її підкинули вороги, а проштовхують — провокатори. Якщо без спільних списків опозиціонери могли прийти на фініш просто конкурентами, то утопічна ініціатива остаточно пересварить їх. Імовірно, скандал буде таких масштабів, що ні до, ні після виборів ніхто ні з ким не розмовлятиме. Тоді про ідею спільної боротьби з фальсифікаціями можна буде забути. У парламенті не буде дієвих опозиційних об'єднань. Витвориться поле для сепаратних перемовин влади з усіма окремо. Чим не технологія знищення теперішньої опозиції?

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк уже заявив, що всіх, хто висуватиметься в окрузі не від узгодженого списку, вважатимуть ставлениками влади. Пане Яценюк, це глибока неповага до тих мільйонів українців, що бажають очищення не лише влади, а й передових загонів опозиції. Спочатку ви спільно з владою прибрали в новому законі можливість голосувати проти всіх. Тепер фактично позбавляєте людей вибору в мажоритарних округах. Чому ми повинні голосувати за зваричів, абдуліних чи куликових лише тому, що вони по блату представлятимуть в окрузі спільний список опозиції? Такі вибори фактично нічим не відрізнятимуться від голосування за закритими партійними списками. Виборці знову опиняються в ролі статистів.

Ідея спільного списку могла б зміцнити опозицію, якби його формували за результатами своєрідного праймеріз. Тобто можливих опозиційних кандидатів обирали би виборці, а не сірі кардинали київських штабів.

Сейчас вы читаете новость «Ідею спільного списку для опозиції проштовхують провокатори?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть