пʼятниця, 04 лютого 2011 11:43

У Єгипті починається громадянська війна

— У середу на площі Тахрір у Каїрі зібралися мільйони людей з усього Єгипту, — каже Наджар Ахмад. — Вимагають відставки президента Хосні Мубарака. Він виступив по телевізору. Обіцяв не балотуватися на наступних виборах у листопаді. До того часу хоче залишитися, щоб навести лад у розбитій країні. Ця промова лише роздратувала. Люди кричать: "Гру закінчено! Забирайся!".

В Єгипті з 25 січня тривають масові акції протесту. 1 лютого на площу вийшли мільйони мітингувальників. Наступного дня 3 тис. прихильників Мубарака зібралися розігнати опозиційний мітинг. Озброєні кийками, верхи на верблюдах нападали на учасників протесту, кидалися камінням. Під час стрілянини в ніч на четвер загинули щонайменше три людини, важкі травми отримали понад 800. За дев'ять днів протестів у сутичках загинули близько 300 демонстрантів.

— Прихильників у Мубарака немає, — каже єгиптянин Бегад Хіндам. — За нього вийшли битися головорізи, яких повипускав із тюрми. Підкупив неосвічену бідноту. За гроші бити опозиціонерів виходять цілими родинами. Вони не розуміють, що починають громадянську війну.

"Мубараківці" скандували: "Було 30 років стабільності, тепер дев'ять днів анархії". Захопили кілька будинків. Із вікон кидали саморобні вибухівки, арматуру та каміння.

Національний перевізник "Іджіпт ейр" скасував 75% рейсів через брак пілотів і комендантські години. Персоналу в аеропорту майже немає.

— У південній частині Каїра, де я живу, розташовані елітні райони, — каже Бегад Хіндам. — Сюди перед демонстраціями на відпочинок поприїжджали багато британців та американців. Частина з них лишилися і ходять на мітинги з єгиптянами. Жінки приносять на площу воду та каву. У Каїрі краще працює охорона. Друг із Хургади розповідав, що там у перші дні мітингів розікрали всю їжу з кухонь. Повноцінно працюють лише кілька готелів. Та й там немає ні фруктів, ні овочів. Туристи самі охороняють речі.

У Єгипті перебувають до 7 тис. туристів з України.

Киянин 29-річний Олександр кілька років працює в Італії. У відпустку на два тижні поїхав до Єгипту. Він досі там.

— Відпочиваю в Шарм-аль-Шейху, — розповідає через скайп. — Тут спокійно. Територію охороняють, демонстрації сюди не доходять. Але у великі міста їздити небезпечно. Був у Каїрі. На окраїні малолітки громили пляшками все, що бачили — магазини, ятки. Гід наказав водієві автобуса розвертатися.

Тільки по телевізору сказали про заворушення, іноземці одразу почали пакувати речі. Казали: "Нам не треба ні грошей, ні відпочинку. Життя дорожче". Із наших і росіян поїхали тільки ті, хто був із дітьми.

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті починається громадянська війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути