четвер, 16 грудня 2010 17:19

Найбільше хворіють діти до 14 років

Автор: фото: Наталія ВІСИЧ
  Відвідувачі дитячого поліклінічного відділення №1 Полтави дивляться мультфільм ”Маша і Ведмідь”
Відвідувачі дитячого поліклінічного відділення №1 Полтави дивляться мультфільм ”Маша і Ведмідь”

Через зростання захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції закрили на карантин усі школи в Полтаві, Кременчуці, Лубнах і Комсомольську, по кілька у 13 районах області.

Кількість міст і районів із перевищенням епідемічного порогу зростає, найвищі рівні захворюваності в Оржицькому, Решетилівському, Лохвицькому і Диканському районах, містах Полтава, Миргород і Лубни, повідомляють прес-служби обласних управління охорони здоров'я та санстанції. За минулий тиждень в області занедужали майже 18 тис. людей, показник захворюваності перевищує епідпоріг у 1,6 раза.

— Ситуація змінюється щоденно. Нині знижується інтенсивність зростання захворюваності, — говорить заступник головного санітарного лікаря області Наталія Горбенко. — Найбільше зараз хворіють діти шкільного віку до 14 років.

Лікар каже, грип та ГРВІ люди переносять легше, ніж торік. Летальних випадків не було.

Минулого і позаминулого тижня у поліклініках до терапевтів і педіатрів були черги.

Цього тижня у дитячих поліклініках відвідувачів небагато. Нині більше викликів додому.

Студентка педуніверситету 18-річна Ярослава Дяченко у понеділок у студентській поліклініці простояла в чергах 2 год:

— Спочатку, щоб поміряти температуру, а потім — щоб отримати талончик. А тоді ще до лікаря, — розказує. — Напередодні температура була 38,5, горло сильно боліло. А в лікарні поміряли — до 37. Лікарка після огляду каже: "Вам би треба полікуватися, вдома побути. Але у вас зараз немає температури, тож довідку можу дати тільки на сьогодні". Увечері температура знову піднялася. Виходить, треба знову йти і стояти в чергах.

— Хворим не потрібно ходити в поліклініку, — пояснює Наталія Горбенко з обласної санепідемстанції. — У гуртожитках є ізолятори. Якщо студент живе на квартирі, можна викликати лікаря з поліклініки додому. Важливо, щоб хворі не ходили на роботу чи заняття і не поширювали інфекцію.

Найефективнішим засобом проти грипу називає вакцинацію:

— Щеплення проводять і зараз. Епідемічний підйом не є протипоказом до щеплення. Його можна робити, якщо людина зможе протягом двох тижнів не спілкуватися з хворими. Імуностимулятори слід застосовувати тільки після консультації з імунологом. Ні в якому разі не можна приймати як профілактику противірусні засоби. Якщо людина захворіє, вони їй потім не допоможуть.

У школах Полтави оголосили карантин до 19 грудня. Та в окремих закладах відбувається навчання. Діти відвідують школи, аби перескласти предмети. В адміністраціях шкіл це заперечують.

— Учителька сказала, аби прийшли на двогодинний урок директорки, — розповідає учень однієї зі шкіл.

— Якщо бодай в одному закладі відбувається навчання під час карантину, відповідальність за це покладуть на міське управління освіти та адміністрацію школи, — пояснює завідувач епідвідділу міської санепідстанції Марія Катеринчук. — Карантин ввели, аби не поширювати інфекцію. Вже зараз бачимо суттєве зниження кількості хворих дітей по Полтаві.

У міському управлінні освіти про навчання в окремих школах Полтави нічого не знають. Переконують, усі заклади дотримуються карантинного режиму.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше хворіють діти до 14 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути