вівторок, 07 грудня 2010 03:45

Члени лікарняної каси платять 20 гривень на місяць

"Минулого року двічі викликала доктора й лікувалася вдома від бронхіту. Усі медичні препарати в аптеці отримала безкоштовно, — каже жителька райцентру Володарськ-Волинський Житомирської області Катерина Горшкальова, 61 рік. — Був випадок, коли лікувалася на денному стаціонарі. Тоді медикаменти мені видавали в лікарні".

Жінка є членом громадської організації "Лікарняна каса Житомирської області". Із 2000 року щомісяця сплачує внесок у розмірі 20 грн. Якщо хворіє, організація надає матеріальну допомогу — платить за медикаменти.

— Як правило, недуга підкрадається зненацька, і на неї ніколи не відкладаєш грошей, — говорить Катерина Володимирівна.

Лікарняні каси діють у Полтаві, Харкові, Миколаєві, Переяславі-Хмельницькому. Однією з перших в Україні відкрилася житомирська. Із наступного року 200 лікарняних кас почнуть працювати в Києві. Сума щомісячного внеску становитиме 30 грн.

— Щомісяця ми лікуємо понад 10 тисяч осіб, маємо в запасі медпрепаратів на 2 мільйони гривень. 40 відсотків пацієнтів Житомирської обласної лікарні — члени нашої лікарняної каси, — розповідає виконавчий директор "Лікарняної каси Житомирської області" Володимир Мишківський, 53 роки. — Усього маємо 200 тисяч членів нашої каси.

На лікування в медзакладах області каса виділить будь-яку суму, переконує Володимир Мишківський.

— У нас багато пацієнтів, що лікувалися в Житомирі й на 15–20 тисяч гривень. Були і безнадійні, — каже. — Респіраторні захворювання ми не оплачуємо. Лише якщо людині не стає краще протягом п'яти-семи днів. За межами Житомирської області максимальна сума, на яку можна пролікуватися — 1600 гривень.

У кожній лікарні області є два представники каси: оператор, що працює із базою даних, та лікар, який фіксує прибуття хворого до медустанови та його стан.

— У нас є медичні протоколи, де чітко вказані вимоги до надання допомоги людині при певних хворобах, — продовжує Володимир Мишківський. — Усю інформацію про пацієнта фіксують в електронній картці. Там вказано, скільки внесків людина сплатила, на що хворіла, які медикаменти їй виділили.

— Усе прозоро, — запевняє Мишківський.

Лікарняна каса допомагає лише в разі раптового погіршення здоров'я. Наприклад, якщо людину забере "швидка".

— А зараз більшість хворих — хроніки. Наприклад, мають гіпертонію, діабет тощо. Такі недуги потребують систематичного лікування. На них не поширюється допомога каси, — пояснює заступник головлікаря Житомирського обласного медцентру 50-річний Ігор Бібіков.

Для членства в "Лікарняній касі Житомирської області" слід сплатити вступний внесок 3 грн, надати паспорт та ідентифікаційний код для отримання членського квитка. Щомісячно платити внесок 20 грн для дорослих, 7 грн для дітей.

Коли каса не допомагає

(скорочений перелік)

— Венеричні захворювання, цукровий діабет, стоматологічне протезування, пластична хірургія, лікування ожиріння, безпліддя

— Витрати на обстеження та лікування в приватних медзакладах, з якими не укладена угода про співпрацю

— Встановлення протезів, окулярів, контактних лінз, слухових пристроїв, серцевих клапанів

— Захворювання та травми, які виникли в результаті невиправданих ризиків

— Хвороби, спричинені вживанням алкоголю, наркотиків

— Лікування та обстеження, яке не призначене лікарем

— Виробничі травми, професійні захворювання

— Психічні розлади

— Трансплантація органів або тканин

Зараз ви читаєте новину «Члени лікарняної каси платять 20 гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути