четвер, 28 жовтня 2010 16:53

"Найстарший — Олександр Петрович. Йому скоро виповниться 87"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Вчителька англійської мови Валентина Ніколаєва (ліворуч) у вівторок перевіряє домашнє завдання
Вчителька англійської мови Валентина Ніколаєва (ліворуч) у вівторок перевіряє домашнє завдання

"Ніколи не думала, що людина мого віку може ще чомусь навчитися. Але, як почула про курси для пенсіонерів, зразу записалася. А чого вдома нудитися", — сміється Тамара Лаврушева, 64 роки.

У понеділок увечері вона поспішає до Інституту новітніх технологій на вул. Чорновола у Львові. У студентській аудиторії на восьмому поверсі проводять заняття з англійської мови для людей пенсійного віку.  У жовтні запрацювала освітня програма "Золоті роки". Ініціювали львівські громадські організації.

Заняття починається о 18.30. За 15 хв. до початку 10 пенсіонерів сідають за парти. 58-річна Олена Сухачова витирає дошку:

— Я часто сиджу в інтернеті за комп'ютером, переписуюся з подругами, жінками з-за кордону. Набридло постійно ритися у словниках. Побачила в інтернеті оголошення про такі курси, думаю, піду. Скоро у Львові буде Євро-2012, зможу спілкуватися з іноземцями. Та тут не тільки англійська. Минулого четверга мали програму оздоровлення. Ми, як діти, стрибали, сміялися, співали. Мої колежанки після кожного заняття питають по електронці: "Що в тебе новенького було?".

До аудиторії заходить вчитель Валентина Ніколаєва, 61 рік. Пенсіонери сідають за парти.

— А тепер давайте пригадаємо: ван-ту-срі, — каже до слухачів.

Усі повторюють.

— Елен, розкажи алфавіт, — звертається до Сухачової.

Та вголос озвучує англійські літери. Разом заводять пісню "Гуд івнінг".

— На наступне заняття принесіть тоненькі зошити. Писатимемо тести. Перевіримо ваші знання. А зараз будемо читати, — Ніколаєва роздає дитячі казки англійською мовою.

— Ой, який важкий текст. Я ж його не прочитаю, — чути шепіт серед учнів.

Урок триває дві з половиною години.

— З чоловіком англійську ще в інституті вчили. Зараз хочемо повторити. Приходимо додому із заняття, між собою англійською спілкуємося. Правда, ще мало знаємо, — розповідає 72-річна Антоніна Гордієнко. Сидить за партою з чоловіком Валерієм Піліпенком, 69 років.

Місяць навчання для пенсіонерів коштує 60 грн. Гроші йдуть на плату за оренду аудиторії. Викладачі працюють на волонтерських засадах.

— Наразі маємо 32 студенти, віком від 50 років. Вони навчаються у двох групах. Найстарший — Олександр Петрович. Йому скоро виповниться 87. Він дуже активний. Слава Богу, добре чує та бачить, — розповідає 43-річна Людмила Гришко, керівник програми. — Ідею створити такий навчальний центр привезли з Польщі. Самі написали навчальну програму. Наші учні слухають також лекції з психології, етикету. Ходять на комп'ютерні курси та оздоровчі програми. Щоразу питаємо, що їм ще цікаво.

— Мені дуже подобаються курси з конфліктології та психології, — каже Тамара Лаврушева. — Я рік пролежала прикута до ліжка. З дітьми виникали непорозуміння. Боюся, що в майбутньому таке може повторитися. Хочу навчитися бути терпеливою.

Пенсіонерам читають лекції про довголіття

Улюблене місце збору львівських пенсіонерів — площа перед пам'ятником Тарасові Шевченку. Називають цю точку "клюмбою". До встановлення пам'ятника 1992 року тут справді росли квіти. З кінця 1980-х на лавочках під каштанами літні люди спілкуються про політику, а у вихідні співають пісень.

— Я називаю це "політичними дріжджами", — каже Олександр Василюк, 56 років. Він поруч продає сувеніри. — Щовечора тут є люди. Двоє-троє зійдуться і вже сперечаються. За хвилину вже їх 10–20. А у вихідні по кілька сотень збирається. Кричать голосно, але до бійок ніколи не доходить.

У Чернівцях для пенсіонерів є уроки аеробіки та танців. Та вони відвідують їх неохоче.

— Я розробила спеціальний курс для людей літнього віку. Менше навантаження на серце та судинну систему. Бо ж не можемо цих жіночок, яким по 50–60 років, тренувати разом з молоддю, — розповідає 32-річна Марина Скат, тренер фітнес-клубу "Титан". — Спершу проводили заняття тричі на тиждень, але через невелику кількість відвідувачів скоротили до двох. У мене у такій спецгрупі займається чотири жіночки. Мабуть, люди мало знають про отаке дозвілля.

За одне заняття танцювальної аеробіки пенсіонери платять 35 грн на місяць. У вартість входить відвідування сауни.

Чернівецькі пенсіонери жвавіше відвідують шахові клуби, вечірки в Центральному будинку культури. Щосуботи о 18.00 там безкоштовно проводять танці для літніх людей.

У Рівному при Територіальному центрі соціального обслуговування пенсіонерів діє три клуби — "Надвечір'я", "Майстриня" та "Здоров'я". Збираються раз на тиждень у "Світлиці" на вул. Дубенській, 27. Відвідування безкоштовне. У "Надвечір'ї" чоловіки та жінки співають фольклорні пісні. Репетиції проходять двічі на тиждень. "Майстриню" обирають жінки, які вишивають або плетуть з бісеру. У клубі "Здоров'я" людям літнього віку читають лекції про довголіття та профілактику хвороб.

Оксана ЛЮБОКАЗКА, Олена ВЛАСОВА

Зараз ви читаєте новину «"Найстарший — Олександр Петрович. Йому скоро виповниться 87"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути