четвер, 02 вересня 2010 17:14

На швидку допомогу в селах не розраховують

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  Олександр Корзун (ліворуч), головний лікар дільничної лікарні в Лютеньці на Гадяччині, з водієм Миколою Мисюрою стоїть біля машини швидкої допомоги. Лікарня розташована від райцентру за 26 кілометрів, обслуговує 4,7 тисячі жителів Лютеньки, Соснівки та Юр
Олександр Корзун (ліворуч), головний лікар дільничної лікарні в Лютеньці на Гадяччині, з водієм Миколою Мисюрою стоїть біля машини швидкої допомоги. Лікарня розташована від райцентру за 26 кілометрів, обслуговує 4,7 тисячі жителів Лютеньки, Соснівки та Юр

"Ніхто в селі на "швидку" не надіється, — каже 31-річна Надія з Малих Солонців на Новосанжарщині. — Понімають люди, що бистро вона не приїде. Якщо погано комусь, то своїм транспортом везуть. Коли немає чим везти, то сусідів треба просити, у кого машина є".

— Швидкої допомоги в селі ніхто не викликає, — запевняє Наталія Слива із Давидівки Пирятинського району. — Якщо дуже треба, то звертаються в амбулаторію до сусідніх Нових Мартиновичів.

Там є одна машина "швидкої". Обслуговує вона Давидівку, Кроти і Грабарівку.

— Машина-то є, але бензину немає, — говорить 48-річна Галина Школяренко з амбулаторії сімейної медицини Нових Мартиновичів. — Буває, кажемо людям, які викликають "швидку", щоб вони відшкодували вартість бензину. Запитуємо ще, чи можуть люди своїм ходом дістатися до райлікарні, бо бензину в нас мало і він для екстрених випадків. В основному лікуємо пацієнтів із різними хворобами в амбулаторії. А вже коли треба показатися спеціалісту вузького профілю, то направляю в район.

При Пирятинській райлікарні є два авто. Там кажуть, що випадків, коли "швидка" не приїхала до хворого, не було.

— У нас дві бригади швидкої допомоги укомплектовані фельдшерами. Машини обладнані згідно з табельним оснащенням, — розповідає 40-річна Тетяна Турецька з райлікарні. — Через спеку найбільше викликів було до людей із серцево-судинними захворюваннями. Обслуговуємо територію у 80 кілометрів.

Карлівська райлікарня має три автівки "швидкої". Обслуговують 36 тис. жителів району.

— Затримки машин бувають, — каже 47-річний Олександр Сіренко з Карлівської центральної райлікарні. — Інколи навіть на 40 хвилин. Особливо коли треба їхати у віддалене село. Та й то лише тоді, коли бригади "швидкої" працюють у різних кінцях району. Зате лікарями вони забезпечені повністю. Працюють п"ятеро осіб. Є лікарська та фельдшерська бригади. Машини оснащені двома дихальними апаратами. Взагалі ми ці авто отримали як звичайні "уазики". А вже комплектували медичним обладнанням за свій рахунок. Ця апаратура коштує дорожче машини.

Найбільша проблема швидких допомог у селах та райцентрах — це висока спрацьованість автомобілів. Грошей на нові райони не мають.

— Два УАЗи використовуємо для швидкої допомоги. За Радянського Союзу це були нормальні авто, але не зараз, — говорить 57-річний Олександр Федько з Решетилівської райлікарні. — Хотілося б іномарочку, але грошей на неї немає. Слава Богу, що проблем із доставкою пацієнтів у нас не було. Доправляємо людей вчасно. Але ж відчуття від перевезення у старому авто в хворого, напевно, не дуже гарні.

"Швидка" повинна приїхати максимум за 15 хвилин

У Гадяцькому районі для повної комплектації бракує п"ять автівок "швидкої". Мають 16 машин.

— При лікарнях і амбулаторіях у деяких селах машини мають великий термін роботи. Наприклад, у Рашівці експлуатується 20 років, — розказує Олександр Басараб із Гадяцької райлікарні.

— Автомобілями "швидкої" область забезпечена повністю. Та вони на 60 відсотків зношені, — розповідає 59-річний Олександр Лавренко з обласного Головного управління охорони здоров"я. — Усього їх 150. У районах працюють УАЗи. А у великих містах області в основному "газелі". Машини недостатньо укомплектовані медичним обладнанням. Особливо на районах. Та жодної скарги на те, що "швидка" не приїхала, у нас немає. Хоча є ситуації, коли хтось неправильно адресу сказав чи записав. А ще у виклику "швидкої" може бути відмовлено. Люди повинні розуміти, що треба викликати тоді, коли дійсно потрібна допомога. А коли кашель чи горло болить, то слід самому йти в лікарню. "Швидка" повинна приїхати максимум за 15 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «На швидку допомогу в селах не розраховують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути