вівторок, 15 червня 2010 03:00

Столітнього дзвона вкрали на Трійцю

Автор: фото: Андрій ЯЦИК
  Голова села Мислова Підволочиського району Тернопільської області Богдан Осадчук показує місце, де висів дзвін. Тут встановили нового
Голова села Мислова Підволочиського району Тернопільської області Богдан Осадчук показує місце, де висів дзвін. Тут встановили нового

200-кілограмового дзвона вкрали 30 травня з села Мислова Підволочиського району на Тернопільщині. Він стояв у дзвіниці.

— Пропала частина історії села, — каже сільський голова Богдан Осадчук. — Дзвін був вилитий 1901 року в місті Калуш Івано-Франківської області. Дзвонив так гарно, що при вітрі було чутно за 5 кілометрів у Підволочиську. Бувало, наш священик прийде раніше, а в церкві людей ще нема. То бив у дзвін, і з усіх куточків спішили на службу.

До війни, згадує війт, село мало два дзвони. Перед окупацією більшого селяни закопали, меншого забрали німці. 1944 року солдати радянської армії привезли його з Кракова вцілілим. Виявили напис, що він із Мислової. Більшого селяни не відкопали, бо забули місце схованки.

— А три роки тому він тріснув. Цілий рік не дзвонили, звуки крутили з магнітофона. Потім я взнав, що в Бучачі є майстер, який реставрує дзвони, — розповідає сільський голова. — Відвіз йому. Він відреставрував, не взяв і копійки. То, мовляв, свята справа. Тільки могорича йому виставив. Сказав, що у дзвоні є вкраплення срібла та міді.

За той рік місцеві жителі привезли до церкви три нові дзвони, які зайняли всі три ніші дзвіниці. Встановити відреставрованого було ніде. Поставили у дзвіниці, запланували добудувати ще одну нішу.

Звуки звону крутили з магнітофона

— Але то куполи міняли, то опалення в церкві робили. Якби ж знаття, першим ділом би цим зайнялися, — каже Остапчук.

Районні міліціонери перевіряють пункти збору брухту. Кримінальної справи не порушували, бо дзвін не був ні на чиєму балансі.

— За останні шість років нашу церкву, збудовану 1914 року, обкрадали тричі, — каже секретар сільської ради Марія Осадчук. — Спочатку наркомани з Волочиська вкрали гроші зі скарбнички. Потім потягли хрести, чашу, старовинний образ, Євангеліє, інші речі. Частину повернули, решти не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Столітнього дзвона вкрали на Трійцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути