вівторок, 15 червня 2010 01:33

Картини художнього музею вішають у кабінетах Нацбанку

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  У Національному художньому музеї відвідувачки розглядають картини із колекції ”Градобанку”. У центрі висить полотно невідомого німецького художника ”Оголена”
У Національному художньому музеї відвідувачки розглядають картини із колекції ”Градобанку”. У центрі висить полотно невідомого німецького художника ”Оголена”

9 червня в Національному художньому музеї відкрилася виставка "Міфи і реалії колекції АТ "Градобанк". На ній виставили 12 картин із колекції "Градобанку", який збанкрутував 2000-го.

— 1996-го "Градобанк" взяв 5-мільйонний кредит у Національному банку під заставу колекції мистецьких творів, — розповідає заступник директора з економічних питань музею Микола Скиба, 30 років. — Банк ліквідували, бо не сплатив кредит. 785 картин, здані під заставу, Верховна Рада визнала національним надбанням і передала на зберігання до нашого музею.

На рахунок Нацбанку музей перерахував 9 млн грн за картини. За це 2004-го отримав 72 картини. Решта зберігаються на монетному дворі Нацбанку. Щоб їх повернути, музей звернувся до київської прокуратури. Усю колекцію оцінюють у $5 млн.

— Їхні приміщення не підходять для зберігання картин. Там можна зберігати тільки гроші. Ми за тиждень провели перепис усіх картин. Сховище опечатали, та за кілька днів працівники банку пломбу зірвали і почали робити ремонт. Картини не віддають, бо керівництво Нацбанку вішає їх у своїх кабінетах.

Картини, передані до музею, датують XVIII–XX ст.

— Під час експертиз ми встановили, що більшість творів не відповідають заявленому авторству, — розповідає головний зберігач музейної колекції 33-річна Юлія Литвинець. — Після хіміко-технологічного аналізу і мистецтвознавчої експертизи стало відомо, що сім графічних робіт, які начебто написав Тарас Шевченко, належать пензлю невідомого художника початку XX століття. У картині Олександра Архипенка "Оголена" виявили синтетичні волокна, а в олійній фарбі — домішки акрилу. Цього в XIX столітті бути не могло.

Найдорожче оцінюють "Портрет Віри Дитятиної" київського художника Олександра Мурашка, написаний 1910-го.

— Ця картина — найголовніша у творчості Мурашка. Він показував її на виставці в Мюнхені. Тамтешні критики її хвалили. Художник подарував її письменникові Семенові Скляренку, а той продав колекціонерам.

Колишній власник колекції, екс-президент і засновник "Градобанку" 52-річний Віктор Жердицький на відкриття виставки не прийшов. Він чотири роки відсидів у німецькій в"язниці за підозрою у привласненні 86 млн німецьких марок. Тепер живе і працює у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Картини художнього музею вішають у кабінетах Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути