пʼятниця, 14 травня 2010 09:47

Кавова екскурсія закінчується ворожінням на гущі

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  У львівському ”Мазох-кафе” відвідувачам на вибір пропонують тортури: побити себе батогом, повіситися на мотузці, закуватися в кайдани чи познущатися прищепкою. Інструмент для знущань принесуть разом із замовленням. Кафе присвячене творчості австрійського
У львівському ”Мазох-кафе” відвідувачам на вибір пропонують тортури: побити себе батогом, повіситися на мотузці, закуватися в кайдани чи познущатися прищепкою. Інструмент для знущань принесуть разом із замовленням. Кафе присвячене творчості австрійського

"У львівських гідів є джентльменський набір для туристів — екскурсії княжим чи середньовічним містом, "Львів — місто закоханих" та Личаківський цвинтар, — розказує екскурсовод 46-річний Олександр Ручко. — Ще можу запропонувати авторські прогулянки. Наприклад, слідами вінценосних осіб або кавові історії. Мої колеги якось жартували, що львівський гід говорить правду так само часто, як годинник на Ратуші вибиває години. Тобто кожні 15 хвилин. Усе решта — інтерпретація".

Рівнянин 20-річний Максим Ворожко з двома друзями замовили кавову екскурсію: хочуть випити кави, послухати про сучасні кав"ярні й ті, що були в довоєнні роки.

— Ця вулиця називалася Академічною, бо поруч був університет, — ідемо проспектом Тараса Шевченка. До Другої світової тут були понад десяток кав"ярень. — Професори на чолі з творцем функціонального аналізу Стефаном Банахом за філіжанкою в кав"ярні "Шкоцькій" вирішували задачі. А відповіді записували на мармурових столиках. Кельнери поскаржилися дружині Банаха, що її чоловік псує меблі. Вона подарувала кав"ярні зошит для задач.

У приміщенні "Шкоцької" тепер банк. Через дорогу — кафе "Академічне", що славиться фірмовими "академічними" котлетами. Колись там була кав"ярня літераторів "Рома". Гуморист Віктор Будзинський у цьому закладі придумував діалоги і пісеньки для радіодуету коміків Щепка та Тонька, яких пізніше наслідували Штепсель і Тарапунька. У "Ромі" варили всі види кави.

У радянські часи філіжанка кави коштувала 9 коп., пізніше — 30 коп. До неї брали лікер "Старий Таллінн" — 99 коп. за 50 мл.

У радянські часи кава коштувала 9 копійок

Повз готель "Жорж" на просп. Свободи підходимо до "Віденської кав"ярні".

— Це найстаріша міська кав"ярня, працює 181 рік, — розповідає гід.

У карті львівської "Віденки" більш як 20 видів кави. Найпопулярніша — по-віденськи: еспресо Ґватемала з мінеральної водою "Евіан" і вершками. Горнятко коштує 14 грн. Щоб повернутися сюди, Максим Ворожко кидає монети до гальби бронзової фігури вояка Швейка під стіною кав"ярні.

Повз Костел єзуїтів ідемо на пл. Ринок. Слухаємо гіда:

— На Ринку, 45 була легендарна ресторація "Атляс". 1939 року місцеві літератори повели туди письменника Олексія Толстого. Пили медівку, від якої не п"янієш, доки не встанеш із-за столу. Толстой усе примовляв: "Ну, хто мене переп"є?" А коли спробував піднятися, зрозумів, що добряче набрався. Кажуть, повіз до Москви кілька ящиків медівки.

Прогулянку завершуємо в кав"ярні "Вірменка" на вул. Вірменській. У 1970-ті там збиралася львівська богема.

— Тут готують справжню каву по-турецьки — джезву підігрівають у гарячому піску, — переконує Олександр Ручко. — Я можу поворожити на кавовій гущі. Це ворожіння завжди несе позитивну інформацію.

Компанія розсідається за столиком. Усі замовляють каву по 6 грн, до неї безе з шоколадним кремом. Коли напій випитий, Олександр бере горнятко в ліву руку і збовтує гущу трьома колоподібними рухами. Залишки кави рівномірно розпливаються по стінках.

— О, друже, у тебе дорога, напевно, додому і багато вузликів — це твої товариші, — тлумачить візерунок.

За годинну екскурсію туристи заплатили 400 грн.

— Прогулянка сподобалася, вивчив нові слова філіжанка, рантка і кубіти, — ділиться враженнями Максим. — Купив мамі кави в зернах і ручну кавомолку. Від запаху пакунка голова крутиться.

Екскурсоводу можна замовити маршрут по кнайпах

— Раніше огляд міста потрібно було починати з музею Леніна. Але приїжджих він мало цікавив. Слава Богу, музею давно немає, — екскурсовод 46-річний Петро Радковець розказує, як змінилися туристичні маршрути Львовом за останні 20 років. — Популярним місцем був пагорб Слави на вулиці Пасічній, поруч діяв музей. Зараз туристи туди майже не їздять. Їх цікавить музей у палаці Бандінеллі, де виставлені картини, прикраси та речі домашнього вжитку. Ходять до мистецьких галерей "Дзиґа", "Равлик", "Зелена канапа" на виставки художників і скульпторів. Ну і кнайпи не втрачають популярності. Ніде в Україні немає таких концептуальних закладів. "Гасова лямпа" присвячена винахідникам керосинки Янові Зегу та Ігнацію Лукасевичу. "Кумпель" — оформлений у батярському стилі. Екскурсоводу можна замовити маршрут по кнайпах.

Зараз ви читаєте новину «Кавова екскурсія закінчується ворожінням на гущі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути