— На компанію з 10 чоловік потрібно зо три кілограми м"яса і два відра сухих дров. Найкраще вишню або грушу. Вони надають м"ясу приємний солодкуватий аромат, — розказує полтавець Євген Самойлов, 49 років.
Для вогнища він обирає невеликі гілки, 5–7 см у діаметрі.
— Коли згорять дрова, отримаємо рівномірні, багаті жаром вуглі. Якщо на відстані 30 сантиметрів до них можна піднести долоню і втримати 3–4 секунди — значить, саме час смажити шашлик.
М"ясо готується 15–20 хв. Якщо вуглини надто гарячі, шашлик поливають сухим вином або водою. І частіше перевертають. Він має підсмажитися з усіх боків до рум"яної кірочки. Перевіряють на готовність ножем: якщо м"ясо на зрізі не кровить, однорідного матового кольору — готове.
— Остання порція більше прокопчується і набирається аромату, бо готується на слабших вуглях, — говорить полтавець. — До дров додаю брикети торф"яного вугілля. Вони також добре тримають жар.
Коментарі
1