середа, 21 квітня 2010 07:20

У хату Герасимчуків в"їхала вантажівка

"Добре, що дитина спала, бо ми сильно злякалися. Сусідка, яка тоді в гості зайшла, весь вечір повторювала: "Що я, за смертю прийшла?" — згадує 50-річна Леся Герасимчук із села Стенятин Сокальського району Львівщини.

У листопаді 2006 року в її хату в"їхав вантажівкою ГАЗ-66 сусід Роман Владика, 30 років. Від удару будівля вкрилася тріщинами.

— Нас у хаті було шестеро: я, донька, зять, онучка, мама і сусідка. На щастя, машина в"їхала в перегородку і хата не впала. Владика ж одразу поремонтував тин. Закопав стовпці, натягнув сітку. Думав, що з рук зійде. Ми визвали міліцію. Вони сказали, що в сусіда немає на машину прав і довіреності.

Герасимчуки подали до суду. Вимагали відшкодувати збитки. Експерти визнали, що північна стіна будинку в аварійному стані. Суд постановив стягнути з Романа 25 тис. грн, однак той грошей не дав.

— Виконавча служба виправдовується: мовляв, Владика безробітний, майном не володіє, все на маму записано. А він у хаті пластикові вікна поставив, має машину й мотоцикла, коня купив, — обурюється господиня. — Звідки гроші? Певно, крадуть, бо міліціонери в них часті гості.

Працівники виконавчої служби пообіцяли Герасимчукам, що заберуть у Владики вантажівку.

— Прийшли з міліцією до мене і питають, як ту машину забрати, — продовжує Леся Іванівна. — Бо на подвір"ї Владики собаки. І їм, бач, страшно. То хіба в міліціонерів нема двох патронів на двох псів? Ми скрізь скаржилися, все марно. А Владика зловтішається: "Ти нам нічого не зробиш".

Торік Герасимчуки перемурували стіну, поштукатурили, поклеїли шпалери.

— Мусили, бо хата руйнувалася. Не мали ж чекати, доки стеля рухне, — зітхає господар обійстя 52-річний Григорій Герасимчук.

Господарі переконані, що Роман протаранив їхню оселю навмисне. Бо здавна сваряться.

— Вони приїжджі, — розказує Леся Іванівна. — Раніше вроді жили в селі Купчиволя. Кажуть, звідти їх вигнали. Переселилися до нас 1986 року, одразу почали лаятися, що я 2 метри їхнього городу зорала. До суду дійшло. Суд визнав, що ми праві. Пару років тому Владика побив мого Гриця, бо він зайшов на його на город абрикоси збирати. Дерево наше, але плоди на його територію падають. За то Владиці дали умовно. Він тоді погрожував: "Недовго вам лишилося".

Суд постановив стягнути 25 тисяч гривень

Хата Романа Владики дерев"яна, вкрита бляхою. Звідти ніхто не виходить. Навпроти — мурований гараж і хлів. Двором бігають двоє собак.

— Їхні пси на наше подвір"я перескакують, а тут діти. Уже й участковий наказував Владиці зробити вольєр. Не слухається, — каже Леся Іванівна.

Селяни не хочуть розповідати про Владик.

— Ага, щоб мені ще хату підпалив? — говорить літня жінка, яка йде вулицею. — То ж кримінальна родина. Його брата Юрія вже рік розшукує міліція. Люди їхній двір стороною обходять.

Зараз ви читаєте новину «У хату Герасимчуків в"їхала вантажівка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути