середа, 13 січня 2010 19:02

Президентський палац обвалився від підземних поштовхів

Найсильніший за 200 років землетрус стався 12 січня на острівній державі Гаїті у Карибському морі. Поштовхи потужністю 7 балів почалися о 17.00 за місцевим часом неподалік столиці країни Порт-о-Пренс. Землетрус зруйнував сотні житлових будинків, лікарню, будівлі миротворчої місії ООН і парламенту, президентський палац. Глава держави 66-річний Рене Преваль та його дружина не постраждали. Поки що невідомо, скільки людей стали жертвами стихії. Очевидці кажуть: трупи лежать на вулицях.

— Я пройшов 8 кілометрів містом до своєї доньки, — розповідає житель Порт-о-Пренса Карел Педре. — Скрізь кричали люди, благали про допомогу. Багато поранених. Я не бачив рятувальників та машин "швидкої". Люди самі витягували інших з-під завалів. Зникли світло, мобільний і стаціонарний телефонний зв"язок. Темрява посилює паніку. Неможливо зв"язатися з рідними. Дорогою бачив зруйновані кінотеатр, супермаркет, кафе та багатоповерхівки.

Посол Гаїті у США Реймонд Джозеф каже, що додзвонився до знайомого, який працює у Порт-о-Пренсі. Той їхав додому автомобілем, коли вздовж вулиці почали обвалюватися будинки.

— Він вийшов із машини, подався далі пішки. Не знав, що з ним буде. Йому треба було перейти міст, який ось-ось міг завалитися. Потім зв"язок обірвався, — розказує Джозеф.

— Коли почався землетрус, люди повибігали на вулиці, — згадує місцева 15-річна Валері Мольєр. — Усе хиталося, руйнувалося. Мені стало зле, я лежала на підлозі й не могла підвестися. Із будинку мене виніс тато. Надворі багато хто плакав. Довкола зруйнованих будинків ходили скривавлені люди.

13 січня США відправили на Гаїті 48 т рятувального спорядження та понад 70 спеціалістів із собаками. Вони шукатимуть живих під руїнами. Рятувальників відрядить і міжнародна благодійна організація "Оксфем". Вони забезпечать потерпілих питною водою, надаватимуть медичну допомогу.

— У місті хаос, — розповідає колишня працівниця організації Крісті ван де Ветерінг. Зараз вона перебуває у столиці Гаїті. — Від багатьох будинків лишилася купа каміння. Зусібіч чути крики про допомогу. Люди відходять від шоку, дуже нервують.

Зараз ви читаєте новину «Президентський палац обвалився від підземних поштовхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути