середа, 30 грудня 2009 17:16

Олександр Ройтбурд намалював себе безголовим

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  ”Торік у Гурзуфі робили вуличну виставку. Я намалював Чехова, бо в цьому місті є його музей. Картину викрали п’яні піонервожаті з ”Артеку”, — каже одеський художник Олександр Ройтбурд. 2009-го його полотна продавалися найдорожче
”Торік у Гурзуфі робили вуличну виставку. Я намалював Чехова, бо в цьому місті є його музей. Картину викрали п’яні піонервожаті з ”Артеку”, — каже одеський художник Олександр Ройтбурд. 2009-го його полотна продавалися найдорожче

Картину одеського художника 48-річного Олександра Ройтбурда на лондонському аукціоні "Філіпс" продали за $97 тис. "Прощавай, Караваджо" — найдорожча робота сучасного українського митця, яка пішла з молотка.

— Намалював її 2008-го, коли з Одеського музею викрали картину Караваджо "Поцілунок Іуди". У дитинстві міг годинами нею милуватися, — розповідає Олександр Ройтбурд у столичній квартирі на вул. Почайнинській. Він у спортивних штанях і синій футболці, обляпаній фарбою. — Експерти оцінили її в 45 тисяч доларів, а продали вдвічі дорожче. Було багато охочих купити. Її власницею стала німкеня українського походження. Імені не знаю, бо на торгах цього не розголошують.

Із вторгованої суми отримав лише частину.

— Чимало пішло на експертів, перевезення. Багато грошей пропив. До суми, яка лишилася, доклав кілька тисяч і купив квартиру в екс-директора базару Привіз в Одесі. Хочу зверху добудувати майстерню, з її вікон бачитиму море.

На дерев"яному столі валяються гроші, стоїть ноутбук, кілька пляшок із випивкою. Каже, учора відзначав із друзями продаж невеликого кубістичного пейзажу. Його купили в галереї "Колекція" за $10 тис.

— Люблю пити, бо це смачно. А як смачно — значить корисно. Дружу тільки з художниками мого покоління, — прикурює цигарку "Прима. Срібна". — Вони зараз найуспішніші та найдорожчі. Насамперед, хочу згадати Сашу Гнилицького, який помер цього року.

У квартирі нештукатурені стіни з червоної цегли. На газовій плиті стоїть велика каструля. У вітальні — полотно Олександра Гнилицького. На ньому двоє дітей, які зрослися животами. На підлозі лежать кілька картин, складених одна на одну. Зверху — полотно "Скатертина" Павла Макова, на ньому зображені ложки та виделки. Картину з цієї серії цьогоріч продали на лондонському аукціоні "Сотбіс" за $10 тис. Олександр не любить роздивлятися власні роботи, тому вдома тримає полотна інших митців.

У майстерню пускати не хоче.

— Люблю працювати в тиші, щоб ніхто не заважав. Останні два дні малюю з дев"ятої ранку до першої ночі. Уже 30 років перед Новим роком пишу свої портрети. На кількох зобразив себе повішеним і безголовим. Цього року як закінчу, візьму келих шампанського і дивитимуся телевізор.

Три роки Олександр жив у Нью-Йорку. Поїхав туди, бо кілька його проектів у столиці закінчилися невдало.

— Це було 1999-го. Думав, нічого гарного в Україні не чекає. У Нью-Йорку мої картини добре купували. За вторговані гроші купив там квартиру. За кордоном залишилася колишня дружина і донька Бетті. Їй 21. На жаль, теж малює. Хотів, щоб вона мала постійний заробіток, а в митця стабільності не буває. Мої батьки теж протестували, коли обрав професію художника. Батько погоджувався тільки на архітектора.

Картини Ройтбурда не підробляють, бо це важко. Однак, трапляється, що крадуть.

— Торік у Гурзуфі робили вуличну виставку. Я намалював Чехова, бо в цьому місті є його музей. Пішов у кафе. Коли повернувся, картини не було. Її викрали п"яні піонервожаті з "Артеку". Картину знайшли з домальованими рогами й чоловічим статевим органом. Я показував її в столичному Українському домі на виставці. Просили відреставрувати, але відмовився — хай буде, як люди схотіли.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Ройтбурд намалював себе безголовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути