середа, 19 серпня 2009 07:07

Надію Михайлову бабуся покинула в парку

Автор: фото надане ВЗГ ГУ МВС України в Полтавській області
  Надія Михайлова у притулку для дітей ”Любисток” у Полтаві. Перші години дівчинка не розмовляла. Потім почала повторювати, що мама її шукатиме
Надія Михайлова у притулку для дітей ”Любисток” у Полтаві. Перші години дівчинка не розмовляла. Потім почала повторювати, що мама її шукатиме

5-річну Надію Михайлову у сквері на вул. Котляревського в Полтаві побачила місцева жителька. Дитина була налякана і плакала. Жінка відвела її до райвідділку міліції.

— Спочатку мовчала. Дивилася перелякано, — згадує Яна Холодна з Полтавської обласної міліції. — Коли трохи оговталася, сказала, що звуть її Надійка, їй 5 років.

Дитина була одягнена в колготи, майку, кофту. Усе брудне і зношене.

— Видно, що дівчинка не купана не один день, не доглянута. Коли почали її розпитувати про матір, сказала: "мабуть, десь п"яна спить". Дитина не знає, що таке день народження, торт. Ми стали з"ясовувати, чи шукають її родичі. До вечора ніхто не звернувся.

Після 20.00 міліціонери доправили Надію Михайлову в обласний притулок для дітей "Любисток".

— Мала була, як загнане звірятко, — зітхає виконувач обов"язків керівника дитячого притулку Катерина Зуб. — Не плакала, але й не розмовляла. За кілька годин тільки сказала, що матір звати Аня. Прізвища свого не знала. Почала повторювати, що мама її шукатиме, — каже Катерина Петрівна. — Дівчинка розповіла, що у парк приїхала з бабусею. Та її посадила на лавку. Сказала чекати, коли по неї прийде тьотя.

Надію оглянув лікар. Почали лікувати лишай.

— Вошей не було. Але видно, що дитина занехаєна. Ми покупали її, нагодували. Одяг весь спалили. Зазвичай складаємо в пакет дитячі речі й одягаємо в них, коли повертаємо батькам. Але в такий одяг не можна було дитину вбирати. Зараз її не впізнати. Усміхається. Телевізор зразу як побачила — злякалася. А це вже й пультом навчилася користуватися.

Майже тиждень дитину ніхто не шукав. У новинах по телебаченню показали сюжет про загублену дівчинку. До притулку приїхала жінка, яка впізнала її. З"ясувалося, що Надія Михайлова з матір"ю 23-річною Ганною жила в селі Новий Тагамлик Машівського району на Полтавщині.

— Аня з малою скиталися по людях, — розповідає тамтешній сільський голова Анатолій Мірошніченко. — В юності навчалася в школі-інтернаті в Полтаві. Повернулася додому, а матір Оксана Рогова її не схотіла приписати. Крім Ані, в неї ще п"ятеро дітей. Невдовзі після приїзду Аня народила дівчинку.

Дитина не знає, що таке день народження

МірошнІченко каже, що напередодні Ганна загубила паспорт. Лишила доньку в сусідів і поїхала в райцентр виробити документ. Ночувати не повернулася.

— Сусідка Надійку завела до баби, — веде далі сільський голова. — А та взяла та відвезла дитя в обласний центр і покинула на лавці. Хотіла, аби хтось її забрав. Зараз плаче. Каже, необдумано вчинила.

У райцентрі має відбутися засідання опікунської ради.

— Забрати в матері дитину — недобре, але скитання такі теж не потрібні, — говорить Анатолій Мірошніченко. — Аню попросили пояснення написати, то вона до половини написала, а далі розплакалася й побігла. Зараз будемо виробляти їй документи, бо без них вона точно дитину не забере. Матір теж повинна Аню додому прийняти. Бо за законом якась частка хати належить дочці.

В обласній міліції вирішують чи порушувати кримінальну справу проти бабусі, яка покинула онуку. Готують на розгляд комісії документи про позбавлення Ганни батьківських прав.

Діти ночували на вулиці

30-річна Марина Федяніна з Чернігова 24 липня поїхала збирати огірки на городі під селом Брусилів, що неподалік обласного центру. П"ятьох синів віком від 3 до 12 років  залишила у своїй квартирі на кумів. Діти чкурнули гуляти. Куми замкнули квартиру Федяніних і пішли додому. Хлопці мусили ночувати надворі, їли абрикоси. Їх побачили сусіди, подзвонили в міліцію. Дільничний відправив трьох хлопців у притулок. Найменшого та найстаршого — у лікарню, бо через вікові обмеження притулок не міг їх прийняти. Мати з"явилася вдома 27 липня.

— Марина вже не вперше залишає дітей без догляду, — говорить начальник служби у справах неповнолітніх Новозаводської районної ради Чернігова Олена Зінченко. — Кілька місяців тому був подібний випадок. Щоправда, вона почала шукати дітей ввечері того ж дня, як їх забрали у притулок.

Служба у справах дітей готує документи, щоб позбавити Марину Федяніну батьківських прав.

Геннадій ГНИП

Зараз ви читаєте новину «Надію Михайлову бабуся покинула в парку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути