четвер, 18 червня 2009 16:29

На Десятуху починають збирати лісові ягоди

22 червня, понеділок — святителя Кирила, єпископа Олександрійського — учителя церкви, філософа та книжника (ІV cт.). День літнього сонцестояння — найкоротша ніч року. На Кирила розпочинається косовиця.

23 червня, вівторок — преподобного Силуяна, схимника Києво-Печерського монастиря (ХІІІ–ХІV cт.). Силою молитви зв"язав крадіїв у монастирському саду і три дні тримав, не даючи поворухнутися, доки не покаялися. Тоді відпустив їх.

24 червня, середа — вшанування ікони Божої Матері "Достойна єсть". У Х ст. на горі Афон у Греції перед іконою Божої Матері Милуючої архангел Гавриїл висік на камені слова піснеспіву "Достойна єсть".

25 червня, четвер — Онуфріїв день: згадують Онуфрія Великого, відлюдника єгипетського (ІV cт.), преподобного Онуфрія Мальського (ХVІ cт.) й Онуфрія та Авксентія Вологодських (ХV–ХVІ cт.). На Онуфрія дівчата заквітчують ікони й натирають обличчя пелюстками маку, щоб бути красивими й рум"яними. Цього дня косарі відпочивають, щоб не покалічитися влітку в полі.

26 червня, п"ятниця — святої мучениці Акилини з фінікійського міста Бібл (ІІІ–ІV ст.). 12-річна проповідниця християнства померла від катувань, але не зреклася віри. Молоді жінки, які годують немовлят, звертаються до Якилини з молитвою дати їм грудного молока. Утримуються від роботи в полі, щоб гарно вродила гречка. Із гречки минулого врожаю готують кашу й роздають бідним. Справляють Десятуху — десяту п"ятницю після Великодня, щоб блискавки під час грози не зашкодили господарству. Чоловіки утримуються від лайки та випивки, щоб град не вибив урожаю. На Десятуху "поспіває десята ягода", починають збирати в лісі суниці й чорниці.

27 червня, субота — біблійного пророка Єлисея (ІХ ст. до Р.Х.). Уславився чудесами: розділив води Йордану, врятував бідну вдову від голодної смерті, чудесно примноживши олію в посудині, воскресив дитя самаритянки. Після смерті пророка мертві воскресали біля його мощів. Спекотний червень — неврожай на білі гриби.

28 червня, неділя — святого Віта, юнака з багатої сицилійської родини в Італії (ІV cт.). Проповідував християнство й уславився чудесним зціленням  лихоманки та біснування. Прийняв мученицьку смерть за віру. На святого Віта сонце "перескакує на зиму" — починає скорочуватися день.

Зараз ви читаєте новину «На Десятуху починають збирати лісові ягоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути