Просто про очевидне: слідами диверсії на Північному потоці-2

Нас постійно годують якимись анонімними джерелами і новими сенсаціями щодо підриву російського газогону на Балтиці. Але варто просто поцікавитися: чи мала Україна відповідні потужності й засоби? Та - яка країна має всього цього вдосталь?

- Це наші підірвали Північний потік-2?

- Як вони могли його підірвати?

- Привезли вибухівку, заклали поряд із трубою та бахнули.

- У тебе побутовий підхід до підриву газопроводів. Купили картоплю, почистили й поставили на вогонь. Якби це було так просто, не треба було б утримувати апарат спецслужб.

- А що тут складного?

- Почнемо з "привезли вибухівку". Відкриваємо Гугл і читаємо про отруєння Литвиненка та Скрипалів. Дивимося на операції з доставки кількох міліграмів спецзасобів у потрібну точку Євросоюзу. Порівнюємо із сотнями кілограмів вибухівки та робимо висновок - це непросто. Спецлабораторії мають зробити спецзасіб. Спецкурси підготувати диверсантів. Спеціальні академії навчити тих, хто планує такі операції. Всі ці чудові люди повинні працювати тисячі людино-годин, щоб підмішати краплю отрути в чай, або помазати ним ручку дверей.

- Авжеж, тисячі...

- Почитай про отруєння Навального. Скільки агентів скільки місяців готували операцію з нанесення краплі спецзасобу на чоловічі труси. І це на власній території. На території іншої держави все значно складніше.

- А може, вони купили вибухівку на місці?

- У тебе знайома живе у Нідерландах, попроси її купити на місці тонну октогену.

- То знайома, а то спецслужби!

- Гаразд, припустимо, вони якось роздобули вибухівку. Тепер уявімо, що їм потрібно виконати просте завдання. Знайти на дні Балтики та пошкодити комунікаційний кабель. У Росії для таких речей існує спеціальний флот. Підводний човен "Лошарик", на якому служить еліта, від капітан-лейтенанта і вище. Україна має подібний флот? Вона колись ставила собі такі завдання?

- Пишуть, що вони яхту орендували.

- Як гадаєш, якби для проведення підводних диверсій на глибині під сотню метрів вистачало невеликої яхти, Росія почала б будувати флот зі спеціальним обладнанням?

- Наші креативніші.

- Не настільки, щоб обдурити закони фізики. Трубу підірвали на глибині 80 м. Відкриваєш Гугл і дивишся необхідне водолазне обладнання.

- Пишуть, що наші висадили в повітря.

- Докази наводять?

- Посилаються на джерела.

- За півроку після отруєння Литвиненка британська поліція назвала підозрюваних. Через пів року після отруєння Скрипалів опублікувала фото диверсантів. З купою доказів. Після отруєння Навального журналісти за чотири місяці виклали докази. А тут - щоразу анонімні джерела. Нічого не нагадує?

- Але це західні газети пишуть.

- Під час втручання у вибори в США у 2016 році дезінформацію теж зливали через західні ЗМІ. Потім було розслідування спецпрокурора. Виявилося, що за "анонімними джерелами" ховалося російське ГРУ ГШ.

Наведу інший приклад - коли російська ракета збила малайзійський "боїнг". Скільки дезінформації поширювали через західні ЗМІ? З "іспанським диспетчером" та іншими "джерелами".

- Тобто, це не наші підірвали "потоки"?

- Зовнішні ознаки свідчать проти цієї версії. Не Україна утримує флот для проведення підводних диверсій. Не в Україні готують диверсантів. Не в Україні функціонує лабораторія отрути. Не в Україні є Червонознаменний інститут, Академія зовнішньої розвідки та інші інститути з відтворення тоталітарних практик. І не Україна вкладає мільярди у поширення дезінформації по всьому світу.

- Але ж люди вірять.

- Щоб дезінформація краще поширювалася, вона має бути абсурдною. Після збитня МН17 Генштаб ЗС РФ лукаво стверджував, що це зробив український штурмовик. Але штурмовики не можуть збити літак на висоті 10 км. І невеликі яхти не здатні вмістити глибоководне водолазне обладнання. Тому дезінформація подається у спрощеному вигляді.

- Купив картоплю, почистив і поставив на вогонь.

- Так. Фахівці починають обговорювати нестиковки, і цим лише ллють воду на млин пропагандистів. Тому що більшість ніколи не літала на штурмовиках і не спускалася на глибину. Більшість задовольняється побутовими поясненнями.

- І що, тепер усім треба літати на штурмовику?

- Не обов'язково. Досить елементарного аналізу відомих фактів, що повторюються.

- Легко сказати.

- Це питання виживання. Саме поширення дезінформації дозволяє тоталітарним інститутам чинити злочини у всіх на очах і уникати відповідальності. Поки не навчимося аналізувати - будемо жертвою злочинів.

- Ми ніколи не навчимося.

- Можна обманювати одну людину завжди. Можна обманювати всіх протягом певного часу. Але не можна дурити всіх і завжди. Ми вже вчимося. Якби не вчилися, програли б у перші тижні війни.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі