Україні не варто покладати надій на "заморожені" активи Росії?

Чутки про те, що 300 млрд російських доларів, заморожених у банках Європи та США, можуть піти на потреби України - виявилися тільки чутками?

У наших ЗМІ почали передруковувати думки західних ЗМІ про те, що США і Європа кардинально розходяться в рлглядах на те, як далеко можна зайти у питанні використання арештованих російських активів. США вже не так активно проголошують, що треба все конфіскувати і шукають нові варіанти використати російські гроші в інтересах України. Причина відмови не лише у тому, що немає правового підґрунтя, а й тому, що переважна сума арештованих російських активів знаходиться в Європі, а не в США. Тому останне слово тут за європейцями. А вони кажуть, що хочуть лише використовувати відсотки з арештованих російських грошей.

Тому зараз США просувають ідею, яка вимагатиме виділення приблизно 50 мільярдів доларів фінансування для України за допомогою кредиту або облігацій, забезпечених майбутнім прибутком від заморожених активів. Білий дім пропонує G7 створити спеціальну структуру, що випускає боргові зобов'язання від імені Росії, а застава буде використана лише тоді, коли настане термін погашення боргу. В Брюсселі від цього не у захваті.

Також перед очима европейців їхні гроші, які застрягли у РФ і які Москва дзеркально конфіскує. Йдеться про 33 млрд євро, які европейці не планують дарувати Путіну

Європейці хочуть гроші, які належать бельгійській Euroclear, використовувати насамперед для спільних закупівель зброї для України. Також перед очима европейців їхні гроші, які застрягли у РФ і які Москва дзеркально конфіскує. Йдеться про 33 млрд євро, які европейці не планують дарувати Путіну. Але є ще одна тема, яка також кулуарно обговорюється. Це гіпотетичний варіант провести обмін - повернути арештовані активи РФ і отримати відмову Росії від претензій на захоплені українські території. І в цьому випадку, якщо гроші будуть використані, то це унеможливить такій обмін, навіть гіпотетично.

Тому всім прихильниками казок ОП, що гроші от-от конфіскують і передадуть Україні, треба позбуватися хибних ілюзій і дивитися на світ не через рожеві окуляри. Я цю тему моніторю-коментую з березня 2022 року і добре памʼятаю, як ОП тоді зухвало відмовився від можливостей, які тоді були та від запропонованої мною та британськими юристами допомоги, а сьогодні пожинає наслідки свого безглуздого рішення. Треба створювати правову конструкцію та враховувати інтереси наших партнерів. А цього на Банковій не вміють. На жаль.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі