Хочете мислити ясно і чітко? Секрет здорового мозку

Цукор, який ми споживаємо щодня - прямо впливає на роботу мозку та загальну працездатність. Чи варто влаштовувати організму "цукрові гойдалки"?

Мозок використовує близько 20% глюкози з їжі (цукрів, крохмалів, шліфованих каш). І його робота дуже чутлива до коливань глюкози упродовж дня. Рівень цукру падає - мозок зчитує потенційну загрозу - активується симпатична система - включаються процеси стабілізації глюкози.

Чим менша амплітуда коливань цукру протягом дня - тим краще. Звичайно, крім їжі, на рівень цукру в крові впливають стрес, поганий/короткий сон та рівень фізичної активності, але їжа - в першу чергу, і це те, що ми все одно робимо щодня по кілька разів

Чим менша амплітуда коливань цукру протягом дня - тим краще. Звичайно, крім їжі на рівень цукру в крові впливають стрес, поганий/короткий сон та рівень фізичної активності, але їжа - в першу чергу, і це те, що ми все одно робимо щодня по кілька разів. Окрема історія - потяг до солодкого, це один з пунктів.

Головний біль від коливань рівня цукру - є. Туман у голові та зниження концентрації, когнітивних здібностей - є. Нейродегенеративні розлади - на підході. З ближчого - засинаєте після обіду, о 16-17 хочеться перекус (бажано у вигляді круасану чи морозива, звичайно). Коригувати, знати як тримати здорові рівні цукру, не переїдати солодкого, не вживати тільки шліфованих каш, споживати вуглеводи правильно - важливо. Хоча б заради збереження ясності розуму.

Не їмо вуглеводи на самому початку прийому їжі і не їмо їх окремо: спочатку овочі, зелень, щось білкове або цільножирне - і тільки потім вуглеводи. Отже:

- починаємо з салату або зелені
- заправляємо його не тільки олією, а й натуральним оцтом
- потім риба, яйця, цілісний сир, паштет, м'ясо
- потім коренеплоди, цілісні каші, хумус, паста
- найкращий варіант отримання цукру - з фруктів, якщо здоровий ШКТ - після прийому їжі, якщо ні - ягоди до. Але іноді як самостійний перекус - так, із задоволенням (і жменею горіхів)
- прогулянка після їжі теж допомагає трохи стабілізувати рівні цукру

Тільки пюре - не дуже. З сусідами з м'яса та овочів - добре. Тільки булка на обід, тільки вівсянка з курагою, тільки тост із медом, тільки капучіно на вівсяному, тільки комбуча, тільки гранола з медом - цукрові гойдалки. Воно вам треба?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі