Нострадамус не збрехав

Пришестя Путіна, схоже, передрекли близько 500 років тому. Однак чи примушували росіян щоразу його обирати?

Давним-давно, в 1990 р., коли СРСР тріщав, як гнила бочка, і ясно було, що грядуть глобальні зміни з перекройкою політичних мап і великими історичними потрясіннями, я погодилась підготувати й перекласти зі старофранцузької для журналу "Всесвіт" кількадесят вибраних катренів Нострадамуса. На кінець ХХ- поч. ХХІ ст. пророцтв у Нострадамуса було особливо рясно: намічалась буремна доба. І серед них - знаменитий катрен "про народження Антихриста", як його звичайно звуть коментатори:
У році тисяч дев'ятсот дев'ятдесят
дев'ятім з неба спАде серед літа
Князь Жаху, наче гунн з пожарищ і заглад,
І Бог війни посяде власть над світом.
(Х, 72)

Мій переклад у цьому випадку був не зовсім точний: в оригіналі не "гунн", а Le Grand Rois d`Angolmois - Великий Князь Моголів, з відповідними для європейця XVI ст. асоціаціями: військова навала, пожари й руїна. Влітку 1999 р. світова жовта преса довірливо чекала "за Нострадамусом" появи Антихриста (жваво обговорюючи, чому він "спаде з неба") і заспокоїлась тим. що 19 серпня 1999 р. відбулося сонячне затемнення - мабуть, про це й катрен.

Тепер, через чверть століття, виглядає, що катрен був усе ж не про те. І що Нострадамус таки не помилився, просто du ciel viendra ("прийде з неба") слід розуміти як "прийде нізвідки", "як грім з ясного неба" (пор. у Котляревського: "Аж плюсь - Еней, як будто з неба" (с). В тому ж серпні 1999 р. "Великий Могол" Єльцин неочікувано, всупереч усім прогнозам "помазав" своїм "наступником" нікому не відомого тихого кагебіста Вову Путіна: il est venu.

Проблема з пророцтвами в тому, що їх розуміють тільки після того, як вони збуваються. Людям взагалі не треба знати про своє майбутнє: це позбавляє нас свободи вибору.
До речі, в іншому місці у Нострадамуса є вказівка, ніби ті "Великомогольські" війни триватимуть недовго - 27 років. Але хтозна, чи його й цим разом правильно розуміють...
Побачимо. А поки ми живі - вибір завжди за нами. (Ті російські "антипутінці"-втікачі, які вчора годинами стояли в чергах перед посольствами РФ, леґітимізуючи тим фарс путінських виборів, могли туди не приходити - на відміну від нащих окупованих територій, їх ніхто під дулом автомата туди не гнав, і ліків від діабету припинати видавати не грозив: це був цілком і повністю їхній вибір.) Содом сам вибрав свою долю.

Пали, Господи!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі