Десять фактів про какао, які змусять вас пити його щодня
Серед інших своїх корисних властивостей, какао захищає нервові закінчення від травм і запалень, тому що впливає на всі клітини в організмі, включаючи нервові волокна
Какао переживає відродження. Healthy-столиці світу ставлять колоті сирі какао-боби на чільне місце та пишуть тексти на яскравих етикетках, описуючи переваги у п'ятнадцяти пунктах. У сирих какао-бобів мало спільного з какао-порошком і з промисловим (навіть гірким) шоколадом. Какао-боби - це плоди дерева Theobroma cacao, які пройшли кілька процесів:
1. Ферментацію. Боби (з липкою м'якоттю навколо оболонок) поміщають у бункери і накривають на кілька днів, щоб мікроби, що харчуються м'якоттю, могли запустити процес ферментації. Це розвиває характерний шоколадний смак та аромат.
2. Сушіння. Ферментовані боби сушать протягом кількох днів - після висихання їх можна сортувати і продавати виробникам шоколаду - або упаковують як снек-суперфуд. Продукт досить гіркий, але щось у цьому є.
3. Обсмаження. Усі, кому потрібний був сирий продукт, забрав його до цього етапу. Обсмажування ще сильніше розвиває шоколадний смак і надає трохи солодкого смаку.
4. Подрібнення. Боби подрібнюються і відокремлюються від зовнішніх оболонок, у результаті з'являються шматочки какао під назвою 'nibs'. Їх також можна знайти у продажу. Какао боби шматочками - популярний топінг для смузі-боулів, а також інгредієнт випічки.
5. Розмелювання. Колоті боби розмелюють і виробляють масу під назвою "какао терте". Повна готовність до перетворення на шоколад.
Какао містить більше фенольних антиоксидантів, ніж більшість інших продуктів
На цьому найздоровіша історія какао-бобів закінчується. Маса йде або на виробництво шоколаду, де додають цукор, масло какао, молоко, загусники та інші компоненти, які залишаються на совісті виробника. Або на виробництво какао-порошку. Какао терте віджимають, відокремлюючи цим масло у його складі.
Перечитавши всі дослідження за останні 5 років, присвячені какао-бобам, розмову про їх користь хочеться почати фразою: "Какао містить більше фенольних антиоксидантів, ніж більшість інших продуктів. Флавоноїди, включаючи катехін, епікатехін та проціанідини...". Тут важливо вчасно зупинитися. Почнемо предметну розмову з доказових аспектів. Все-таки какао-боби в цілісному вигляді (круглі, в оболонках, гіркі на смак), какао-боби подрібнені та кулінарне какао (терті і змішані з какао олією, непідсолоджені боби) - таки продукт з унікальними властивостями.
По-перше, посилюють антиоксидантні механізми та захищають клітини, які цього потребують.
По-друге, позитивно впливають на внутрішні стінки шарів судин, зміцнюючи їх і віддаляючи тим самим хвороби серця.
По-третє, зменшують внутрішні запалення та працюють бустером антивікових процесів в організмі.
Какао-боби регулюють роботу кишківника за рахунок тандему магнію та особливого типу клітковини. Отже, є хорошим пребіотиком
По-четверте, безпосередньо впливають на резистентність до інсуліну (а отже, знижують ризик діабету), а також регулюють роботу кишківника за рахунок тандему магнію та особливого типу клітковини. Отже, є хорошим пребіотиком.
По-п'яте, стимулюють імунітет: у їхньому складі - селен, магній, хром, марганець і легко засвоювана форма заліза (радість вегана).
По-шосте, какао може захищати нервові закінчення від травм і запалень, тому що впливає на всі клітини в організмі, включаючи нервові волокна.
По-сьоме, захищають шкіру від окислювального стресу, викликаного ультрафіолетом. Що за підсумком забезпечує регенерацію клітин і гарний зовнішній вигляд шкіри.
По-восьме, позитивно впливають на настрій: триптофан у складі змушує мозок давати сигнал на розслаблення.
По-дев'яте, дають відчуття ситості - все ж у складі "хороші" жири.
По-десяте, піднімають рівень енергії.
Коментарі