Вступ до ЄС: в якій точці ми знаходимося?

Роботи буде незрівнянно більше, і вона буде важчою, ніж та, що зроблено

Бурхлива тема початку переговорів про вступ до ЄС залишила сьогодні в тіні власне доповідь Єврокомісії про те, де ж перебуває Україна відносно майбутньої точки входження в ЄС.

В цілому (разом із розділом про виконання умов для початку переговорів) це 150-сторінковий документ із оцінками стану України за всіма напрямками майбутніх переговорів (32 розділи). Це перший такий звіт.

Єврокомісія аналізує кожну сферу і виставляє оцінки щодо готовності країни до членства в ЄС. Точніше, рівні – початковий, певний, помірний та добрий (early stage, some, moderate, good). У деяких випадках Брюссель оцінює стан справ як проміжний – між рівнями.

Боротьба з корупцією та організованою злочинністю в нас перебуває на рівні some (другому з кінця)

Та от, майже половина оцінок України зараз – це певний (some) рівень готовності (15 з 32). Другий з кінця. Наприклад, на цьому рівні перебуває боротьба з корупцією та організованою злочинністю.

Є 4 найнижчих оцінки – early stage. Наприклад, це сфери "Соціальна політика і зайнятість" та "Сільське господарство і сільськогосподарський розвиток".

Є 5 "помірних рівнів" (moderate), наприклад, економічна та монетарна політика, наука і дослідження.

І є аж 4 – good level: митниця, енергетика, зовнішні відносини, міжнародна безпека та оборонна політика.

Ще одна сфера поки що між moderate та good – цифрова трансформація і медіа.

Словом, роботи буде незрівнянно більше, і вона буде важчою, ніж та, що зроблено ( недороблено) для початку переговорів про вступ. Недаремно вони тривають 5, 6 і більше років.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі