Влада затримує корупціонерів, але стає тільки гірше. Чому так?

Безкінечні дрібні повідомлення про те, як когось взяли на хабарі, не просто не покращують ситуацію, а погіршують, створюючи враження тотальної корупції в країні

Корупційна критика української влади звучить зі всіх щілин. Ці питання записуються в важливих документах Заходу, ці питання лунають на постійних зустрічах іноземців з владою, ці питання піднімають громадські активісти і журналісти-розслідувачі. Що робить влада? Правильно – піар на антикорупційній боротьбі.

Щодня правоохоронні відомства "радують" нас якимись затримання лікарів з ВЛК, воєнкомів, дрібних чиновників тощо. Кожна новина отримує пафосний максимальний розголос. Здавалося б, влада молодець, і ось нарешті за корупцію взялись по-справжньому. Здогадуюсь, хто "геніальний автор" цієї тупої ідеї, але ефект від цього піару прямо протилежний.

Всі ці розголоси, що когось на чомусь взяли, тільки підтверджують страшну корупцію в країні

Всі ці розголоси, що когось на чомусь взяли, тільки підтверджують страшну корупцію в країні як для зовнішнього світу, так і всередині.

В світовій практиці боротьбу з корупцією не на вищих ешелонах влади намагаються замовчувати. Оскільки взятий за хабар на Житомирщині лікар для національного інформаційного простору не має жодної цінності. Однак десять схожих повідомлень за кілька днів створюють враження повсюдної корупції. Так от, ці безкінечні дрібні повідомлення не просто не покращують ситуацію, а погіршують, створюючи враження тотальної корупції. Натомість боротьбу з топ-корупціонерами треба активно піарити. Тільки щось тут особливо немає чим похвалитись.

В інформаційному вимірі досягати відчуття зменшення корупції потрібно іншим інструментами:

1. Потрібно прибрати з національних новин дрібну побутову корупцію, яка існує в однакових масштабах в кожній країні.

Я особисто досі не розумію, що відбувається з тим же Насіровим

2. Посилити боротьбу та інформування про топ-корупціонерів. Але не тільки, як їх беруть, а в тому числі регулярно інформуючи про хід справи. Бо я особисто досі не розумію, що відбувається з тим же Насіровим.

3. Піарити практичні досягнення. Всі знають про яйця по 17 від Міноборони, але те, що багато тендерів досягли зниження ціни – мало хто обговорює. Тому щомісячний дайджест і публічна презентація в цьому найбільш корумпованому питанні – гарний спосіб зкомунікувати досягнення в боротьбі з корупцією.

4. Погодити спільну комунікацію з закордонними партнерами, бізнесом та громадським сектором, що у випадку правильних дій влади, прийняття відповідних законів і змін вони роблять позитивні заяви. Бо мочити всі гаразд, а хороші ініціативи в нас на самоті.

Погодьтесь, що, наприклад, раз на три місяці заяви бізнес-асоціацій, що торги на тендерах стають більш конкурентними, створюють враження зменшення корупції. І значно більшою мірою, чим щоденні затримані воєнкоми чи лікарі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі