Зрада чи перемога? Експрес-підсумки саміту НАТО

Рішення, прийняті у Вільнюсі, дади нам новий політичний плацдарм, з якого ми зможемо рухати далі євроатлантичну інтеграцію України

Вже можна підбивати перші підсумки саміту НАТО у Вільнюсі. Чим він став для України – зрадою чи перемогою? Цей саміт приніс нам гарні новини чи став провалом?

Я взагалі не прихильник крайнощів в оцінках, а по відношенню до саміту НАТО у Вільнюсі крайнощі в оцінках точно не є доречними.

Наявні підсумки саміту НАТО у Вільнюсі для України були достатньо прогнозованими. Хоча до останнього моменту у багатьох українців були певні надії на запрошення до НАТО, хай і з відкритою (відкладеною) датою, але вірогідність цього була не дуже високою. Позитивної для нас сенсації не відбулося. Поки йде війна з Росією, країни НАТО не підуть на кроки, які суттєво збільшать ризики прямого військового зіткнення з Росією і, відповідно, можуть спровокувати загрозу ядерної війни.

Те, що ми отримали на саміті у Вільнюсі, в основному очікувалося: це і створення Ради НАТО-Україна, і підтвердження перспективи нашого членства в НАТО, і політична заява про гарантії безпеки для України. І це не Будапештський меморандум. Йдеться про продовження конкретних форм допомоги Україні, які здійснюються і зараз. Причому ці гарантії нам надали країни "Великої сімки", що, на мій погляд, є більш вагомим, ніж такі ж обіцянки від НАТО. Тому що головні донори нашої безпеки зараз – саме країни G-7, включно з Європейським союзом. Наступний крок – підписання договорів про гарантії безпеки для України з тими самими країнами "Великої сімки".

Скасування ПДЧ – найкраща ілюстрація великих змін у стосунках між НАТО і Україною, які відбулися за півтори роки нинішньої великої війни між Росією і Україною

Разом з нашими партнерами Україні вдалося вибороти підтвердження про те, що нашій країні не потрібно буде виконувати План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ). Нагадаю, що ще два роки тому нам навіть ПДЧ не обіцяли. І це найкраща ілюстрація великих змін у стосунках між НАТО і Україною, які відбулися за півтори роки нинішньої великої війни між Росією і Україною.

Так, як правильно зазначають поінформовані експерти, є ризик, що деякі країни НАТО можуть спробувати замінити ПДЧ невизначеним і необмеженим переліком вимог до України, за допомогою якого можуть штучно гальмувати рух України до НАТО на його завершальному етапі. Але це скоріше потенційний ризик. І у зв'язку з цим завдання нашої дипломатії – максимально конкретизувати перелік тих реформ, які нам треба здійснити на шляху до НАТО.

Так чи інакше, і сама можливість нашого вступу до НАТО та темпи цього процесу вирішальним чином будуть залежати від того, наскільки очевидною і вагомою буде наша перемога над ворогом. І саме на цьому треба зараз сконцентруватися Україні і нашим партнерам.

Саміт НАТО у Вільнюсі не став (і не міг стати) доленосним і переламним для нас у стосунках з НАТО, але його підсумки є для нас виконанням програми-мінімум, тому їх можна вважати достатньо задовільними і відносно позитивними на даний момент. Це новий політичний плацдарм, з якого ми можемо рухати далі євроатлантичну інтеграцію України.

Для НАТО по відношенню до України цей саміт явно не став перемогою, навіть відносною

А от для НАТО по відношенню до України цей саміт явно не став перемогою, навіть відносною. Але я не вважаю його і "провалом". Жартома перефразовуючи Талейрана, це гірше – це помилка. Вона полягає у виборі половинчастих і недостатньо ефективних рішень, та відсутності рішучих дій. Проте, це поки що тактична помилка. Вона не є фатальною, її ще можна виправити. Час і можливість для цього будуть.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі