Я живу біля ЗАЕС, але йод не купую. І ось чому

Буду щось робити стосовно власного захисту від радіації, тільки якщо почую повідомлення МАГАТЕ, що росіяни намагаються вивести бодай один з реакторів із зупину

Я не купую йод. Я живу в місті Дніпро, в парі сотень км від Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Я раніше бував на ЗАЕС і уявляю, де там що. Я дещо знаю про радіацію, щоправда, не з біологічної точки зору. Але маю уяву, що вбиває, що ні.

Так, росіяни можуть із середини ЗАЕС створити інцидент з виходом радіації. Але єдиний варіант інциденту такої потужності, яка б змусила ковтати йод десь вдалі від станції, тільки один. Це майже неможлива навіть наполегливими спільними зусиллями росгвардійців академіка Кадирова і методологічних фахівців "Росатома" руйнація активної зони одного з реакторів, тобто повторення Чорнобильської катастрофи. Але і в такому випадку головне – не надихатись радіоактивного пилу, тобто перше, що потрібно, – ковідна маска, а не йод.

Піклуватись про здоров'я, читати, слухати і купувати йод не заборониш. Може, я теж про всяк випадок купив би при нагоді, якби не свіжий емоційний досвід. На початку ковідного карантину я скупився різним їстівним і забив морозилку. Так вона і залишалась забитою до раннього комендантського часу минулої весни, коли легше було взяти з морозилки, ніж купити.

Після Чорнобиля і Фукусіми атомні реактори в України технічно облаштовані так, що повторення Чорнобильської катастрофи має мізерно низьку вірогідність

Після Чорнобиля і Фукусіми атомні реактори в України технічно облаштовані так, що повторення Чорнобильської катастрофи має мізерно низьку вірогідність, нульову при зовнішньому впливі (бойові дії навколо) і символічну при наполегливому намірі злої технічно оснащеної волі з середини станції. Буває таке, що цеглина не вибухає, тому що вона цеглина, а не тротил.

Якщо суто теоретично, щоб створити на ЗАЕС щось схоже на Чорнобильську катастрофу, треба спочатку вивести один з реакторів станції з зупину. Потім довести його, незважаючи на аварійні спрацьовування багатоярусних систем захисту, до максимальної потужності. Зрештою на максимальній потужності треба зупинити охолодження, не зупиняючи реактор. В такому стані треба дати реактору аварійно попрацювати, незважаючи на аварійні спрацьовування систем захисту, щоб зрештою трапився тепловий вибух з викидом розплавленого ядерного палива.

Думаю, тотальні санкції проти "Росатому" будуть введені раніше, ніж він встигне довести бодай один реактор ЗАЕС до робочої потужності

Але для початку росіянам треба спробувати вивести бодай один з шести реакторів із зупину. Це не в момент робиться. Це відразу видно принаймні місії МАГАТЕ на станції. Думаю, тотальні санкції проти "Росатому" будуть введені раніше, ніж він встигне довести бодай один реактор Запорізької станції до робочої потужності.

Я буду щось робити стосовно власного захисту від радіації, тільки якщо почую повідомлення МАГАТЕ, що росіяни намагаються вивести один з реакторів Запорізької атомної станції із зупину. Цього, впевнений, ніколи не станеться.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі