Ігнорування фактів корупції і не тільки. Що не так із добором у Верховний суд?

Подавалося все це в дуже гарній обгортці в яку, на жаль, повірили здебільшого як тут, так і за кордоном. А всіх тих, хто кричав про порушення, записали в неконструктивних розхитувачів будки.

Бачу в зв'язку з останніми подіями в Верховному Суді поширення дуже небезпечного наративу про те, що "конкурси не виправдали очікувань" і потрібно в доборі суддів "щось кардинально міняти".

Ні, друзі. ПОГАНІ конкурси не виправдали ЗАВИСОКИХ від них очікувань - ось так має звучати це речення. Ось тоді все стане на свої місця - і з постановкою проблеми, і з рішеннями.

Бо є купа конкурсів, де все пройшло достойно - ті самі НАБУ, САП, ВАКС, ВККС. І відповідний резульат є. А є добір до Верховного Суду, де був наявний цілий булшіт роял флеш:

- незрозумілі критерії відбору;

- непрозоре оцінювання;

- зміна правил підрахунку голосів під конкретних кандидатів;

- ігнорування кричущих фактів корупції і недоброчесності, виявлених громадськістю;

- комісія складалася зі статистів, а результати їй фактично "спустили з гори".

Але подавалося все це в дуже гарній обгортці в яку, на жаль, повірили здебільшого як тут, так і за кордоном. А всіх тих, хто кричав про порушення, записали в неконструктивних розхитувачів будки.

Конкурси мають бути справжні. І містити запобіжники від постійних спроб їх зламати

Тепер пожинаємо плоди. Але замість роботи над помилками знайшли нового винного - саму ідею конкурсного добору. Та немає інших дієвих механізмів зайняття суддівських (і інших важливих) посад окрім конкурсних. Особливо в нашій ситуації.

Просто ці конкурси мають бути справжні. І містити запобіжники від постійних спроб їх зламати.

Максимальна прозорість. Незалежні експерти у комісіях. Громадський контроль і увага преси. А ще - дієва система фідбеку і коригування поведінки/очищення (бо жоден конкурс не дасть 100% гарантії, що людина не передумає і не скурвиться/не піддасться впливу потім). Іншими словами - моніторинг, дисциплінарна відповідальність, антикорупційні заходи.

Так, це складно і це багато роботи. Але лише тоді є шанс, що результат буде задовільний. А прості рішення складних проблем - як правило хибні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі