Після гучного скандалу. Посол визнав свою помилку

Україна дійсно шанує пам'ять азербайджанців, які віддали життя за її свободу

"Хочу подякувати керівництву Азербайджану за постійну підтримку суверенітету та територіальній цілісності України", – заявила заступниця голови Верховної Ради України Олена Кондратюк на спеціальному засіданні Міллі Меджлісу (парламенту Азербайджану). Вона здійснила візит до Баку для участі у заходах, присвячених 100-річчю загальнонаціонального лідера азербайджанського народу Гейдара Алієва.

Це був дуже важливий візит, який сприятиме поглибленню відносин між Україною та Азербайджаном. Окремо хочу зупинитись на одному моменті. "Особлива подяка етнічним азербайджанцям, які боролися за нашу свободу у лавах Збройних сил України та віддали свої життя. Ми ніколи не забудемо їхнього внеску у нашу спільну перемогу над ворогом", – зазначила Олена Кондратюк. Ці слова вимагають особливого коментаря. Ми пам'ятаємо, наскільки помилковою та скандальною була колишня позиція посла України в Азербайджані Владислава Каневського, який назвав загиблого на російсько-українській війні Гусейнова Саїда Васиф Огли ... "найманцем". Ці слова шокували та обурили до глибини душі азербайджанських парламентаріїв. Коли про це написали ЗМІ, справа набула широкого розголосу. І ми побачили, що посол України в Баку Каневський змушений був суттєво та оперативно змінювати свою позицію. Тим більше, що він знав, що до Баку з візитом приїде віце-спікерка Ради.

Офіційно за Україну загинуло 26 азербайджанських героїв. Однак насправді цей список набагато довший

І ось, за кілька днів до приїзду в Азербайджан Олени Кондратюк, посольство України в Баку звернулося до голови ОДАУ Хікмета Джавада з проханням надати список азербайджанців, які загинули в боях за Україну. Цей список, що складається з імен 26 азербайджанських героїв України, було надано посольству України. Додам, що, за різними даними, кількість азербайджанців, які загинули на російсько-українській війні, насправді набагато більша. Але, на жаль, точнішої статистики немає.

12 травня у Баку відбулося відкриття Стіни пам'яті полеглих захисників України. Вона вивішена перед посольством України в Баку. В урочистому відкритті взяли участь сім'ї загиблих азербайджанських героїв. У тому числі родина Саїда Гусейнова, якого посол Каневський раніше називав "найманцем".

Скажу більше: посол став на коліно перед цією Стіною пам'яті. Як бачимо, критика в ЗМІ подіяла, і ми стали свідками, по суті, визнання Каневським своєї неправоти. І слова віце-спікерки Верховної Ради Олени Кондратюк ще раз підтвердили очевидне: Україна справді вдячна етнічним азербайджанцям, які боролися за її свободу у лавах ЗСУ та віддали свої життя. Шкода тільки, що посол Каневський визнав очевидне лише після гучного скандалу і явно побоюючись за наслідки сказаного. Втім, краще пізно, ніж ніколи.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі