Товариша Сі поставили на серйозну розтяжку

З одного боку – бажання стати економікою №1 у світі, з іншого – повернення Тайваню

Минулого тижня китайський посол у Франції бовкнув серйозну дурницю про те, що суверенітет колишніх радянських республік викликає сумнів. Я одразу зрозумів, що це зальот, але мені цікаво було, яка буде реакція саме ЄС.

І от вчора Жозеп Боррель висловив "стурбованість" з цих заяв. Та важливіше інше. Євросоюз вперше заговорив про зміну стратегії щодо Китаю. Це дуже серйозна історія. В підготовленому проєкті внутрішнього меморандуму європейські чиновники розглядають стратегію розвинути тісні стосунки з Бразилією, Чилі, Нігерією та Казахстаном, щоб замістити китайський вплив і залежність. Для останнього це погані новини тому, що китайці якраз планували розбудувати тісніші стосунки з ЄС на противагу США. Про це і була розмова з Емманюелем Макроном, який повернувся і почав щось говорити про стратегічну незалежність ЄС від США. По великому рахунку, посол Китаю у Франції жорстко підставив Макрона.

Якщо Захід не почне тиснути на Китай та Індію, то санкції працюватимуть саме проти нього. Тому що китайці та індуси, отримуючи дешеві російські енергоресурси, здешевлюють свої товари

ЄС довго запрягає, але коли вже їде – то їде. Я ще рік назад писав, якщо Захід не почне тиснути на Китай та Індію, то санкції працюватимуть саме проти нього. Тому що китайці та індуси, отримуючи дешеві російські енергоресурси, здешевлюють свої товари і підвищують їх конкурентність на західних ринках. Розмови про нових партнерів на заміщення Китаю можуть на багато років стати новими геополітичними трендами.

Вся ця ситуація серйозно ставить на розтяжку Сі Цзіньпіна. З одного боку, можна почати "бикувати" і нарощувати рівень конфронтації та ізоляції, але це підірве головну ціль Китаю стати економікою номер один в світі, обігнати США. З іншого боку, можна дати задню, почати підігрувати в питанні війни в Україні Заходу, але це підриває другу важливу ціль – повернення Тайваню. Що ж, подивимося, як на ці нові розмови в ЄС відреагують китайці. Я роблю ставку на другий варіант.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі