понеділок, 24 квітня 2023 02:00

Боррель відреагував на скандальну заяву китайського посла

Боррель відреагував на скандальну заяву китайського посла
Верховний представник ЄС Жозеп Боррель засудив заяви китайського посла Лу Шає. Фото: slovoidilo

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель назвав неприйнятними заяви китайського посла Лу Шає щодо статусу колишніх радянських країн.

ЄС "може лише припустити", що ці заяви не відображають офіційної політики Китаю, написав Боррель в Twitter у неділю ввечері.

"Неприйнятні зауваження посла Китаю у Франції, які ставили під сумнів суверенітет країн, які стали незалежними після розпаду Радянського Союзу в 1991 році", — наголосив Боррель.

Водночас близько 80 депутатів Європарламенту закликали главу МЗС Франції Катрін Колону вислати Лу Шайє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські аналітики з'ясували реальну позицію Китаю у війні проти України

У листі, оприлюдненому французьким виданням Le Monde, наголошується, що "агресивні висловлювання посла порушують міжнародне право і становлять загрозу безпеці європейських країн-партнерів Франції".

"Китай чи будь-яка інша країна не має права поставити під сумнів суверенітет інших. Це глибока образа історії, культури та принципової цілісності відповідних націй, зауваження посла спрямовані на підрив фундаментальних принципів, на яких засновані дипломатичні відносини. Суверенітет — це не дипломатична іграшка, а фундаментальний елемент міжнародних відносин, міжнародного права та Статуту Організації Об'єднаних Націй", - йдеться у листі.

Дипломати зазначають, що в той час, коли в Європі вирує війна через агресію Росії проти територіальної цілісності її сусіда України, дуже важливо, щоб демократичний світ направив недвозначний сигнал авторитарним країнам захищати суверенітет союзників.

Китайський посол Лу Шає у Франції заявив, що колишні радянські країни "не мають ефективного статусу в міжнародному праві", тому що немає відповідної міжнародної угоди, яка б ратифікувала їх статус. А Крим взагалі був спочатку "російським півостровом".

Зараз ви читаєте новину «Боррель відреагував на скандальну заяву китайського посла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути