субота, 22 квітня 2023 17:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Посол КНР оскандалився заявою про Україну і Крим

Посол КНР оскандалився заявою про Україну і Крим
Посол КНР Лу Шає оскандалився заявою про Україну і Крим. Фото: Getty Images

Колишні радянські країни "не мають ефективного статусу в міжнародному праві", тому що немає відповідної міжнародної угоди, яка б ратифікувала їх статус.

А Крим взагалі був спочатку "російським півостровом". З такою заявою виступив китайський посол Лу Шає у Франції. Про це повідомляє LCI.

Український дипломат Вадим Омельченко жорстко відповів на випад китайського колеги, мовляв, у нього є очевидні проблеми з географією.

"Такі заяви йдуть врозріз з позицією китайської столиці "щодо зусиль з відновлення миру в Україні на основі міжнародного права і цілей і принципів Статуту ООН", – написав Омельченко у Twitter.

Омельченко наголосив, що "питання Криму", як завжди, виявилося показовим. За його словами, "радянської імперії більше не існує, а історія рухається далі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр оборони Італії "виступив" за переговори України з РФ, але його слова перекрутили

"Наступного разу добре було б розширити його питанням "Кому належить Владивосток?". Тут немає місця двозначності. Крим – це Україна", – зазначив український дипломат.

На неоднозначну заяву свого посла відреагувало і міністерство закордонних справ Естонії. Міністр закордонних справ висловив жаль через таку позицію китайського дипломата.

Водночас міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що сумніви посла КНР у Франції Лу Шає в суверенітеті колишніх радянських республік є однією з причин, чому країни Балтії не довіряють Китаю.

"Якщо хтось досі дивується, чому країни Балтії не довіряють Китаю "посередництво для миру в Україні", то ось китайський посол, який стверджує, що Крим – це Росія, а кордони наших країн не мають законної основи", – написав литовський чиновник.

Китай назвав Тайвань своєю територією.

Міністр закордонних справ КНР Цинь Ган заявив, що ділянка по обидві сторони Тайванської затоки належить його країні, пише Reuters.

Він повідомив, що останнім часом поширюється "абсурдна логіка", що звинувачує Китай в порушенні статус-кво і стабільності в Тайванській затоці.

Зараз ви читаєте новину «Посол КНР оскандалився заявою про Україну і Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути