Next, please! Відкрито кастинг на роль наступника Путіна

І вгадайте, хто його проводить

Про візит китайського лідера до Москви сказано та написано багато. Основну увагу було звернено на дві теми: 1) можливість військового союзу між Китаєм та Росією, а також постачання китайської зброї для війни проти України; 2) можливий вплив Китаю на мирне врегулювання війни між Росією та Україною. Жодних явних рухів у цих двох напрямках поки що не відбулося. Третя тема, що активно обговорюється, – посилення економічної залежності Росії від Китаю. І це головний результат відвідин Москви китайським лідером.

Однак під час візиту Сі Цзіньпіна до Москви виявилася ще одна тема, якій, як на мене, приділяють недостатньо уваги. Це вплив Китаю на подальші зміни у російській владі.

Путін цілком влаштовує Цзіньпіна, особливо у нинішньому ослабленому стані. Але це зараз. Китай же завжди грає вдовгу

По-перше, Сі Цзіньпін публічно благословив переобрання Путіна на пост президента РФ. До президентських виборів у Росії ще рік. Та й не прийнято в дипломатичній практиці керівнику однієї країни висловлювати свої побажання щодо виборів в іншій країні. Але лідер Китаю проігнорував ці дипломатичні табу, і його висловлювання на підтримку переобрання Путіна сприймається як політична установка. З погляду світогляду та політичних інтересів лідера КНР все логічно. Сі Цзіньпін сам нещодавно переобрався на третій термін в партійному та державному керівництві Китаю. Путін його цілком влаштовує, особливо у нинішньому ослабленому стані. Але це зараз. Китай завжди грає вдовгу.

Тому головне – по-друге. І в Росії, і за її межами чималий інтерес викликала особлива увага Сі Цзіньпіна до російського прем'єра Михайла Мішустіна. Глава уряду РФ навіть отримав особисте запрошення від лідера КНР відвідати Пекін із офіційним візитом. У Росії, де вже кілька років поспіль обговорюють так званий "трансферт" (простіше кажучи, тему переходу влади) та потенційні кандидатури наступників Путіна, цей епізод одразу ж сприйняли чи не як вибір Цзіньпіном свого ставленика на роль майбутнього керівника Росії. Не поспішатимемо з висновками. Але зверніть увагу: наприкінці минулого року в Пекіні побували і секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев (син якого, Дмитро, міністр сільського господарства РФ, також називається в ролі потенційного наступника Путіна), і Дмитро Медведєв, експрезидент РФ, що вже побував у статусі наступника Путіна в 2008 році та мріє повернутися до цієї ролі знову. Усе це схоже на початок кастингу на роль майбутнього керівника Росії. І проводить цей кастинг не Путін, а китайський лідер.

Ми не знаємо, чим і коли закінчиться цей кастинг, і чи вдасться Пекіну провести свого ставленика на роль нового керівника РФ. Але важливим є сам факт – Китай почав впливати на внутрішньополітичні процеси в Росії. І це ще одне свідчення зростаючої залежності Росії від Китаю.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі