Три правила, щоб отримати максимум користі від свіжої зелені
Весна – найкращий час збагатити своє меню листовою зеленню
Весна вже зовсім скоро почне обдаровувати нас свіжими овочами. Ми будемо хрустіти редисом, щедро посипати страви зеленою цибулею і ранньою зеленню. І все ж до їх вибору потрібно підходити уважно. Що потрібно знати?
Зелень ціниться тим, що в ній велика кількість фолієвої кислоти (вітаміну В9), вітаміну К, каротиноїдів (в тому числі бета-каротину і лютеїну), хлорофілу і клітковини. Щоб отримати максимум користі від свіжої зелені, дотримуйтесь простих правил.
1.Якщо ви плануєте додати зелень в суп або другу страву під час приготування, постарайтеся зробити це за 5-10 хвилин до повної готовності страви. Знайте, що вітамін С і фолієва кислота руйнується при термічній обробці, тому більшу частину зелені слід вживати саме в свіжому вигляді.
2. Зелень бажано додавати в кожен прийом їжі. Наприклад, листовий салат. Він може служити основою будь-якого овочевого салату або зеленого коктейлю. Велике листя можна використовувати в приготуванні ролів з різними начинками або в бутербродах з цільнозернового хліба.
Від нітратів можна позбавитися, якщо вимочувати зелень в холодній воді протягом півгодини
3. Рання зелень швидше за все, на жаль, містить нітрати і пестициди, що може викликати у вас побоювання. Зменшити кількість їх можна, якщо вживати тільки листові пластинки зелені, оскільки основна маса нітратів зосереджена в черешках (базилік, петрушка, кріп та інші види). Ще можна позбавиться від нітратів, якщо вимочувати зелень в холодній воді протягом півгодини. Але, на жаль, при цьому водорозчинні вітаміни (вітамін С, вітаміни групи В, в тому числі фолієва кислота, нікотинова кислота) частково вимиваються з рослини.
Щоб знизити кількість пестицидів, обов'язково мийте зелень під проточною водою. Адже пестициди часто знаходяться на поверхні листя. Це також вбереже вас від ризику зараження різними гельмінтами і токсоплазмами. Збагачуйте своє весняне меню доступною листовою зеленню.
Коментарі