Вірменія провокує нову війну. Її результат передбачуваний

На вірменську армію чекає така сама доля, як і на російську – повний розгром

Цілком очевидно, як мінімум особисто для мене, що скоро світові ЗМІ писатимуть про нову фазу вірмено-азербайджанської війни. Докладно поясню причини таких висновків нижче. А поки що зазначу, що ця нова фаза не відсуне на другий план російсько-українську війну, але стане важливим епізодом нового геополітичного розкладу, який склався у світі після 24 лютого 2022 року.

Адже тут все взаємопов'язано. Перемога Азербайджану в 44-денній війні вперше сприяла краху міфу про силу російської зброї. Адже Вірменія була оснащена виключно російською зброєю, а вірменські воєначальники, військове керівництво та багато офіцерів здебільшого були й залишаються випускниками російських військових вишів. На противагу їм азербайджанські військовослужбовці вищої ланки переважно були випускниками турецьких військових академій.

Саме під час 44-денної вірмено-азербайджанської війни вперше було продемонстровано перевагу, умовно кажучи, НАТО над ОДКБ

До таких, наприклад, належить командувач Силами спеціального призначення, генерал-лейтенант Хікмет Мірзоєв, під керівництвом і за особистої участі якого відбулося звільнення міста Шуша. Тож саме в ході 44-денної вірмено-азербайджанської війни вперше було продемонстровано перевагу, умовно кажучи, НАТО над ОДКБ.

Саме завдяки 44-денній війні весь світ побачив переваги "Байрактарів" над російськими системами ППО. А що являє собою російська військова техніка і зброя, можна зрозуміти за даними про втрати вірменської сторони в 44-денній війні. За весь час бойових дій було знищено 287 танків і 79 танків було захоплено як військові трофеї; було знищено 69 та захоплено 47 бойових машин піхоти. Крім того, було знищено 315 та захоплено 37 гармат різного калібру, знищено 63 міномети, 97 установок "Град", 1 радіолокаційну станцію "Оборона", 1 радіолокаційну станцію "Небо-М", 5 літаків Су-25, знищено 28 САУ "Акація" та "Гвоздика". І це далеко не повний перелік.

Так Азербайджан уперше яскраво продемонстрував відсталість російської зброї. Зараз те саме робить Україна. У значно більших масштабах, ніж це було під час 44-денної війни. І саме тут, у ході війни, яку Росія розв'язала проти України, остаточно стало очевидним, наскільки безглуздим був міф про "другу армію світу" і наскільки відсталими, порівняно з НАТО, є методи ведення бою та зброя російських окупантів.

Незважаючи на те, що Вірменія визнала територіальну цілісність та суверенітет Азербайджану, вона все ще не вивела свої війська

Саме тому ні в кого з азербайджанських військових експертів не виникає сумнівів, що російська армія буде розгромлена в Україні. При цьому все йде до того, що відбудеться і новий розгром вірменської армії. Справа в тому, що хоча Вірменія визнала територіальну цілісність та суверенітет Азербайджану в Празі та Сочі у 2022 році, вона все ще повністю не вивела свої війська з територій Азербайджану. У Карабаху залишаються незаконні вірменські формування та кримінальні елементи. Вірменія також ухиляється від зобов'язання відкрити Зангезурський коридор. Таким чином, Вірменія грубо порушує заяву, підписану 10 листопада 2020 року.

Буквально вчора, 16 березня, двоє мешканців села Юсіфджанли Агдамського району загинули внаслідок вибуху. 24-річний Ізраїл Ібрагім оглу Гасанов та 36-річний Амід Гусейн оглу Гасанов підірвалися на міні. Загалом, після закінчення 44-денної війни, тобто з листопада 2020 року, внаслідок підривів на мінах загинули або отримали тяжкі поранення близько 300 азербайджанців. Це все – результат дій Вірменії. Керівництво якої відмовляється робити реальні кроки до світу і цим провокує нову війну. Результат якої є передбаченим – вірменська армія та вірменські незаконні збройні формування будуть розгромлені. І ніхто не матиме права звинувачувати у цьому офіційний Баку. Як ніхто не має права звинувачувати Україну в тому, які методи вона обирає у боротьбі з російськими окупантами.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі