Показова політична акція. До чого всі ці обшуки?

Можливо, Коломойський і Аваков почали проявляти надмірну політичну активність?

Сенсація дня – обшуки у Коломойського. Але ще відбувся обшук у Авакова, а вчора, кажуть, був обшук у Столара.

Думаю, що це далеко не випадковий збіг. Справи у всіх трьох фігурантів різні, а обшуки пройшли майже одночасно.

По Коломойському багато хто із спостерігачів кажуть, що ініціатива такого обшуку і взагалі кримінальної справи йде від американців. Якщо б це було так, то з обшуками у Коломойського було б НАБУ. А нинішню показову акцію проводили СБУ і БЕБ (Бюро економічної безпеки), які знаходяться під явним впливом Банкової. До Авакова приходили з СБУ і ДБР. І оскільки обшуки відбулись практично одночасно і про це стало швидко відомо, це була показова політична акція. Взагалі резонансні обшуки, які проводять наші правоохоронні органи у відомих фігурантів, лише по формі є процесуальною дією (як правило, з мінімальним правовим ефектом для розслідування відповідної справи).

Це публічні політичні сигнали – про те, хто під слідством і у кого є або можуть бути проблеми

Головний ефект таких акцій – медійний і політичний. Це публічні політичні сигнали – про те, хто під слідством і у кого є або можуть бути проблеми. Це сигнали і тим, у кого проводять обшуки. Це публічне попередження самим фігурантам, їхньому оточенню та взагалі всім зацікавленим особам, і фіксація того, що зараз вони є не такими впливовими, як раніше, і треба бути більш стриманими в своїх явних і таємних діях.

І тут ми підходимо до відповіді на запитання – чому? Безумовно, є формальні підстави для розслідування, особливо щодо зловживань з "Укрнафтою" і "Укртатнафтою". Але мені здається, що були й інші – суто політичні причини для таких показових дій, про які ми поки що не знаємо. Можемо лише припустити, що Коломойський і, можливо, Аваков почали проявляти таємну, але надмірну політичну активність, яка викликала занепокоєння на Банковій. От їм і нагадали, що зараз не колишні часи.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі