середа, 01 лютого 2023 11:37

"Коломойський у куті" – чому Банкова взялася за олігарха

"Коломойський у куті" – чому Банкова взялася за олігарха
"За Коломойського взялися, бо з'явилася політична воля вищого політичного керівництва", говорить Олексій Голобуцький. Фото: "Коментарі"

У будинок олігарха Ігоря Коломойського прийшли з обшуками – фотографії викладають українські ЗМІ. Це дзвіночок: раніше олігарх був недоторканим, бо мав вплив на владу та вище керівництво країни. Ситуація змінилася, і втекти Коломойському немає куди. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олексій Голобуцький.

"За Коломойського взялися, бо з'явилася політична воля вищого політичного керівництва. Є виконуючий обов'язки СБУ, який може взяти на себе цю справу. Відношення американців до олігарха було відомо давно. І я казав, що це справа часу. Ми раніше могли брати радянські запаси техніки, а зараз стаємо повністю залежними від допомоги західних партнерів. Коломойський, на якому немає де печатки ставити, перший на вихід. І Володимир Зеленський на це натякнув у вчорашньому зверненні. Це все серйозно", – говорить Голобуцький.

Питання суду і екстрадиції – це вже набагато складніше, пояснює політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація стає мало передбачуваною": чому посипалися голови у владі

"Слідство – слідством. А суд – це інша справа. Тут не можна дати гарантії, що все завершиться так, як сподівається більшість українців. Але є сам факт, що раніше Коломойський був недоторканий. Тепер він перестав. Мої джерела в органах кажуть, що буде цікаво. Варто чекати подробиць", – додає Голобуцький.

Олігарх знаходиться у куті. Не може нікуди поїхати з України, і втекти в Росію – теж не може, наголошує політолог.

"Він повністю залежав від політичної волі керівництва. На певному етапі мав вплив на нього. Бо у нього грубо кажучи двадцять людей у "Слузі народу", має дві депутатські групи. Без нього фактично не могло бути жодне голосування в Раді. Цікаво, як ці депутати будуть діяти зараз. Коломойський особливо не світився і його ніхто не торкався. Всі натяки з боку тих же США здавалися далекою перспективою. Зараз все змінилося", – уточнює Голобуцький.

1 лютого у будинку українського олігарха Ігоря Коломойського правоохоронці проводять обшуки. Розслідування стосується махінацій щодо Укртатнафти та Укрнафти, пише "Українська правда" з посиланням на співрозмовника в правоохоронних органах.

Ігор Коломойський – четвертий у рейтингу найбагатших людей в Україні. Видання Forbes оцінює його статки в $1,8 млрд. Олігарх перебуває під санкціями США. Торік США подали позов про конфіскацію майна, пов'язаного з Коломойським і його бізнес-партнером Боголюбовим. Американське міністерство юстиції повідомило про нерухомість, яку утримували коштами від розкрадань у Приватбанку.

Державне бюро розслідувань 1 лютого також проводить обшуки у керівництва столичної податкової. Слідчі дії зокрема проходять у в.о. голови податкової служби Києва та заступника начальника Головного управління Державної податкової служби у м.Києві.

Зараз ви читаєте новину «"Коломойський у куті" – чому Банкова взялася за олігарха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути