Осінній раціон. Що має бути в тарілці, щоб зміцнити здоров'я

Осінь – єдиний сезон, коли організму дійсно потрібні "клітинні" вуглеводи

У нашому кліматичному поясі кількість цукру в природі завжди була пов'язана з порами року. Вона завжди збільшується восени, за якою слідує мізерніша за наповненням продуктами зима. Давня здатність набирати більше жирової маси під час родючості від фруктози допомогала нашим предкам вижити. Мабуть, це єдиний час, коли для організму природні та еволюційно важливі цілісні, "клітинні" вуглеводи: коренеплоди, концентровані листя та овочі, останні за сезон ягоди та фрукти. Нормальні, цілісні та корисні вуглеводи знаходяться в рослинах серед різних типів клітковини, десятках сполук, антиоксидантів, органічної вологи та при попаданні в організм повільно руйнуються. На відміну від крохмалю, борошна, сиропів.

Картопля побачила Європу тільки на піку ери мореплавання, а от коріння петрушки, селери, буряків у Східній Європі живе давно

До речі про бульби, коренеплоди – це крохмалисті овочеві культури, що ростуть під землею. Ще десять тисяч років тому людство почало генетично пристосовуватися до їхнього споживання. Якщо заглибитися, ген AMY1, який кодує фермент альфа-амілазу, що розщеплює крохмаль, властивий народам, які дуже давно займаються сільським господарством і вони легше, швидше і коректніше їх переносять, без ризиків для здоров'я та ожиріння. У таких народів виявлено більше копій гена (десятки), а в менш сільськогосподарських націй – до 3-6. Нагадаю, що картопля побачила Європу тільки на піку ери мореплавання, а от коріння петрушки, селери, буряків у Східній Європі живе давно.

Різноманітність – один із ключів до здорової їжі

Осінь – пік родючості. Максимальна стиглість, зрілість, концентрація питомої густини продуктів: того, наскільки вони наповнені питомими складовими, не калоріями, а нутрієнтами на 1 г продукту. Різноманітність – один із ключів до здорової їжі. У дитячих семінарах я часто кажу про "райдугу в тарілці", це стосується і тарілки дорослих.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі