Можливість мирної угоди між РФ та Україною виглядає майже утопічною

Тому я б не сподівався, що Ердоган і Гутерріш здатні відновити цей процес

Все в очікуванні якихось сенсацій від зустрічі президента України Володимира Зеленського з генсеком ООН Антоніу Гутеррішем та президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Переговорна повістка буде дуже насиченою, у тому числі і на двосторонніх зустрічах, але, на мій погляд, три теми будуть основними: 1) реалізація "зернових" домовленостей; 2) ситуація навколо Запорізької АЕС та шляхи, варіанти нейтралізації ризиків, пов'язаних із військовими діями навколо ЗАЕС та її окупацією Росією; 3) можливість поновлення мирних переговорів між Україною та РФ.

Я, однак, ніяких сенсацій не чекаю, тому що для них наразі немає передумов. Мається на увазі насамперед питання мирних переговорів між Україною та РФ.

Президент Туреччини, швидше за все, озвучить Зеленському пропозиції Путіна, може запропонувати разом із Гутеррішем якісь компромісні варіанти

Дуже популярна теза про те, що Ердоган тиснутиме на Зеленського, щоб президент України погодився на умови "миру" від Путіна. На мій погляд, термін "тиснути" в даному випадку нерелевантний (не відповідає реальній ситуації). Навіть наші західні партнери знають, що "тиснути" на Зеленського марно (про це добре розповів Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, у нещодавньому інтерв'ю Дмитру Гордону), а Ердогану й нічим "тиснути" на Зеленського, він може лише щось пропонувати. Президент Туреччини, найімовірніше, озвучить Зеленському пропозиції Путіна, може запропонувати разом із Гутеррішем якісь компромісні варіанти. На даний момент це буде поки що лише зондаж самої можливості відновлення мирних переговорів у перспективі.

Але й зараз, і на найближчу перспективу сама можливість якоїсь мирної угоди між РФ та Україною виглядає майже утопічною. Позиції України та Росії щодо мирного врегулювання нинішнього конфлікту принципово різняться (ми хочемо деокупувати окуповані території, а РФ – навпаки, закріпити їхню окупацію), і поєднати їх неможливо навіть теоретично. Максимум, що можливо в перспективі, і то лише за певних умов і далеко не найближчим часом, то це можливість домовленостей про тимчасове припинення вогню.

Однією з головних тем переговорів буде критична ситуація навколо Запорізької АЕС

Однією із головних тем переговорів буде критична ситуація навколо Запорізької АЕС. Але й з цього питання немає підстав очікувати одразу на якийсь результат. Швидше можна припускати узгодження неформальної домовленості про початок закритих переговорів за участю РФ щодо нейтралізації ризиків довкола ЗАЕС.

Звичайно, Ердоган та Гутерріш натхненні успіхом "зернової угоди" і спробують розвинути цей відносний переговорний успіх. Однак поки що йдеться лише про прелюдію до певних майбутніх переговорів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі