Чи чекає на нас черговий "банкопад"

Викривлення банківської звітності може мати дуже погані наслідки

Обіцяна аналітична записка про банківську систему. Точніше, про операційну ефективність банків під час війни. За перші три місяці.

Ще один уявний "парадокс". Уявний – тому що насправді не парадокс. Полягає він в тому, що операційна ефективність банків, той самий Cost-to-Income ratio, зараз сам по собі мало що каже про фінансовий стан банків та про їхню стійкість.

Пять найкращих за цим показником банків – Ідея, Сіті, Ексім, А-Банк та КІБ. В кожного своя історія, чому ефективність вийшла такою високою.

Для одного – це особливості бізнес-моделі: дешеві гроші, заробіток на ОВДП. Для іншого – це скорочення витрат під час війни, тотальна економія. Це, так би мовити, win cases. Чи то пак рецепти успіху, якщо можна так назвати.

Брати рефінанс в НБУ, вкладати в ОВДП, заробляти на різниці. Ніби все ок. Але зараз така модель не працює

Ще для одного – також бізнес-модель: брати рефінанс в НБУ, вкладати в ОВДП, заробляти на різниці. Ніби все ок. Але зараз така модель не працює, точніше, дуже, навіть вжив би суто наше слово "напрочуд", збиткова. Те, що працювало минулого року й працювало у березні-квітні, зараз лише з'їдає гроші, і слід задуматися, що буде далі.

Нарешті ще два банка – це класична історія, яку знаємо з анекдоту про різницю між теорією та практикою, коли в теорії маємо 2 мільйони, а на практиці маємо дещо інше. Пардон за натяк на непристойність. Якщо в контексті цих банків, то це просто гра звітністю, нарахування тих доходів, які фактично не було отримано. Звідси й висока операційна ефективність, али чи приносить вона гроші, питання.

Ніби війна, втрата позичальників, кредитів – але операційна ефективність мало того, що вища за середньоєвропейську, але ще й покращується

Якщо повертатися на рівень системи, бачимо той самий парадокс. Ніби війна, втрата позичальників, кредитів – але операційна ефективність мало того, що вища за середньоєвропейську, але ще й покращується.

Так не буває.

Єдине логічне пояснення: масове маніпулювання звітністю. Коли банки видають бажане за дійсне, нараховують собі ті доходи, яких не мають нараховувати, але там нема ані грошових потоків, ані дуже часто позичальників.

Колись подібна історія – викривлення банківської звітності та приховування реальних даних та проблем – мала дуже погані наслідки. Ми пам'ятаємо їх під загальною назвою "банкопад".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі