РФ хоче перемовин "з пістолетом біля скроні"

Але стратегія адміністрації Байдена чітка: без деескалації шлях до перемовин закритий

Протягом майже п'яти місяців після вторгнення державний секретар США Ентоні Блінкен дотримувався тієї самої позиції щодо Москви: не вступати в контакт.

Головний дипломат США не провів жодної зустрічі чи телефонної розмови з високопоставленим російським чиновником протягом усього конфлікту — стратегію холодного плеча він продовжив у вихідні на зустрічі міністрів закордонних справ 20 найбільших економік світу в Індонезії, де його російська колега Сергій Лавров іноді був в одній кімнаті з ним.

"Проблема полягає в цьому, – сказав Блінкен журналістам на прес-конференції в суботу. – Ми не бачимо жодних ознак того, що Росія готова до змістовної дипломатії".

"Низка інших країн співпрацювали з Росією в останні місяці, і вони повідомляють про те саме: немає ознак того, що Росія готова до дипломатії", – сказав Блінкен.

Невдоволення Росії тим, що їй не дають брати участь у дискусіях, здається очевидним, хоча офіційні особи у Москві не хочуть цього визнавати

Невдоволення Росії тим, що їй не дають брати участь у дискусіях, здається очевидним, хоча офіційні особи у Москві не хочуть цього визнавати.

Минулого місяця посол Росії в США Анатолій Антонов був підслуханий репортером Politico, який, обідаючи у популярному вашингтонському ресторані, нарікав на відсутність контактів із американськими чиновниками. Далі в статті наводяться різні аргументи на користь того, що така стратегія США на даному етапі невірна та потрібно вести переговори, щоб перевірити їх змістовність.

На моє переконання, це глибоко хибна думка й прямий шлях до умиротворення.

Адміністрація Джо Байдена з самого початку діяла правильно та чітко:

1. До вторгнення різними каналами запрошувала Росію на перемовини, та останній фільм Макрона є підтвердженням, що у Путіна була можливість зустрічі з Байденом, але він обрав війну.

2. Попереджала, що після вторгнення шлях до перемовин буде закритий без деескалації, та перемовини "з пістолетом біля скроні" ніхто вести не буде.

3. Залишила відкриті канали зв'язку на інших рівнях (Міллі, Остін, Салліван...) для управління ескалацією та актуальних оцінок.

Тобто їх поведінка є послідовною, передбачуваною та максимально логічною: готові до дипломатії – "приберіть пістолет". Бо якщо ви навіть цього не готові зробити, значить, розраховуєте вийти з перемовин, отримавши поступки.

А це вже не перемовини, а умиротворення.

І варто лише почати про це говорити, щоб потрапити в кремлівську пастку.

Кремлю потрібно інституціоналізувати США у цій війні як суб'єкта

Кремлю потрібно інституціоналізувати США у цій війні як суб'єкта. США в ролі сторони перемовини – досягає цієї цілі.

І далі: або поступки, або наратив "проти Росії воює США". Поступки = умиротворення. І чіткий сигнал кожному агресору, що за порушення міжнародного порядку можна отримати винагороду. Наратив = ескалація, якої можна було уникнути, та тріщини в коаліції.

Тому, навіть дивлячись на питання перемовин без емоцій, стратегія адміністрації Байдена – вірна та веде до перемоги. Що б там не говорили десятки поважних експертів західним виданням.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі