Ми платимо високу ціну, але й водночас отримуємо колосальні можливості

Наш обов'язок — використати їх, бо інакше все буде дарма

"За що це нам"?

За легковажність.

За чвари.

За те, що не вчили історію.

За "багатовекторність".

За те, що з трьох десятків років, подарованих долею, ми максимум вісім "лежали у правильному напрямку".

Звісно, багато хто скаже, що це несправедливо. Що таке не має відбуватися з людьми незалежно від того, яких помилок вони до того наробили.

Але історія не зважає на нашу суб'єктивну оцінку. Вона не питає в нас, а стається за законами, за якими працює вже не одне тисячоліття.

І так уже склалося, що через минулі помилки ми зараз платимо просто шалено високою ціну в життях і долях.

Але ми також отримуємо просто колосальні можливості.

Довівши вчергове своє право на існування, ми одночасно очолили глобальний чарт популярності

Довівши вчергове своє право на існування, ми одночасно очолили глобальний чарт популярності. Ми стали моральним компасом для решти світу і отримали можливість за місяці надолужити роки, якщо не десятки років.

Через усвідомлення минулих помилок ми фактично отримали в руки план, виконання якого дозволить нам контролювати хід історії — принаймні стосовно себе. І не тільки не повторити жахи сьогодення, а й вийти на якісно інший рівень, на якому вони просто неможливі.

Але "ніколи знову" — штука складна. І під силу, яка бачимо, далеко не всім суспільствам. Навіть тим, які ми вважаємо (чи принаймні донедавна вважали) розвиненими.

А тому такі речі, як повторення чи неповторення історії і яке наше в ній буде місце, прямо залежать від того, чи усідомили ми наші помилки. І чи здатні ми передомовитися так, щоб їх більше не повторювати.

Це буде складно. Можливо, навіть складніше, ніж боротися з зовнішнім ворогом. Бо там є "ми" і є "вони". А тут боротися доведеться з самим собою.

Але ми мусимо виграти і цю війну.

Бо інакше доведеться змиритися з думкою, що ми міняємо шалену кількість людських життів і доль незрозуміло на що і на можливість ще трохи часу продовжувати дуже сумнівні практики.

Ті, хто загинули, дали нам шанс.

Наш обов'язок — використати його.

Не схибити.

Не злегковажити.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі