Що їсти, аби зменшити стрес
Деякі продукти мають зцілюючі властивості, тому їх особливо важливо вживати зараз
Ми часто кажемо "війна змінила нас", маючи на увазі зміну життя, місця проживання, але найбільше — зміну нашого психологічного стану.
Цей стан сильного психоемоційного стресу продовжується і зараз, незважаючи на деяке звикання до ситуації.
Хронічний стрес порушує не лише наше звичне життя, але й життя клітин нашого тіла, пошкоджує та руйнує їх, знижує активність імунної системи, порушує роботу внутрішніх органів та систем організму. Хронічний стрес — одна з основних причин розвитку різноманітних захворювань.
І навіть якщо наше харчуваня зведене до автоматизму і ми їмо, аби щось поїсти, все ж майте на увазі, що їжа лікує навіть "душевні рани".
В першу чергу такі "зцілюючі" властивості має темна листова зелень. Вона є критично важливою для кожного з нас, особливо навесні та особливо зараз, у воєнний час.
Ось декілька фактів про цінність зеленої їжі для зменшення стресу.
Всі овочі темно-зеленого кольору містять багато цінних для здоров'я речовин: вітаміни А, С, антиоксиданти, клітковину, фолати (різні за активністю та дією "різновиди" фолієвої кислоти), вітамін К, магній, кальцій, залізо та калій.
Зелень багата на фітонутрієнти: це бета-каротин, лютеїн і зеаксантин, які захищають наші клітини від пошкоджень. У стані стресу в десятки разів збільшується потреба у цих захисних сполуках.
Збільшення споживання зелених листових овочів може допомогти запобігти багатьом захворюванням
Збільшення споживання зелених листових овочів може допомогти запобігти багатьом захворюванням. Журнал Neurology пише: одна порція зелених листових овочів на день пов'язана з повільним віковим зниженням когнітивних функцій. Тобто зелень захищає клітини мозку. Крім того, великий мета-аналіз показав, що споживання зелених листових овочів, включаючи хрестоцвіті (капуста, рукола, редька), значно знижує частоту серцево-судинних захворювань.
Збільшення споживання зелених листових овочів покращує ефективність дії омега-3 жирних кислот.
Як їсти зелень, щоб було й корисно, й справді смачно? Це поєднання важливе, бо не все, що корисно, смачно — ми це знаємо.
По-перше, густо посипайте зеленню супи. Тобто всі супи готуйте, як суп-рамен.
По-друге, додавайте багато різної зелені до омлетів та яєчних скрамблів.
По-третє, кладіть у бутерброди між сиром та м'ясом (шинкою) багато зелені.
По-четверте, додавайте до смузі — навіть якщо це фруктово-ягідне кисло-солодке смузі, бо шпинат та зелений салат не мають вираженого смаку.
Коментарі