Чи буде куди повертатися українцям після війни?

Близько 500 тис. сімей могли залишитися без даху над головою

До холодів залишилося шість місяців. Це дуже мало. Тому що в Україні 10 млн людей залишили свої будинки. З них за кордон поїхали 3,5 млн людей. Відповідно, внутрішні переміщені особи – 6,5 млн осіб або 2 млн сімей.

80% тих, хто виїхав, збираються повернутися. Це 2,8 млн осіб, або приблизно 1 млн сімей. Коли закінчиться війна, 3 млн сімей захочуть повернутися додому.

Питання, чи буде куди повертатися?

В Україні вже близько 6800 житлових будинків знищено або пошкоджено.

В Україні вже близько 6800 житлових будинків знищено або пошкоджено

Не знайшов точної інформації про те, скільки сімей втратило житло. Але якщо грубо порахувати, що йдеться про шестиповерхові трьохпід'їзні будинки з 4 квартирами на поверсі, то може йтися про більш ніж 500 тис. квартир (та сімей, які їх втратили).

Тобто до 500 тис. українських сімей могли залишитися без даху над головою.

Понад 25 тис. українців вже подали в Дії заяву про те, що у них зруйновані або пошкоджені будинки. Скільки ще подадуть, дізнаємось, коли люди почнуть повертатися.

Адже вже сьогодні треба думати як розміщувати тих, хто втратив житло.

Повторюся, до холодів – шість місяців.

Будувати залізобетонні будинки для тимчасового розміщення – не варіант. Довго. Підготовка, погодження проєкту – рік + 2 роки будівництво + 6 місяців ремонт.

Наметові містечка? Це означає, що там люди житимуть без умов ті самі 2-3,5 роки, поки побудують житло.

Оптимальний варіант – конструкції, що швидко будуються. У містечках, що швидко зводяться, де можна компактно розселити велику кількість людей, створивши всю необхідну інфраструктуру.

Оптимальний варіант – конструкції, що швидко будуються

Але думаючи про розміщення, варто пам'ятати і про те, де люди працюватимуть.

Тому саме час почати готувати проєкт – наприклад, "Велика релокація", яка передбачає перенесення виробництв на західну Україну, де осіла більша частина тимчасово переміщених осіб. І поряд же будівництво міст, що швидко будуються, на 20-50 тис. осіб з усією необхідною інфраструктурою.

Хто може швидко робити такі проєкти? Судячи з досвіду – китайці.

Переглянув кілька сайтів таких виробників.

6 місяців – реалістичний термін за наявності відповідних будівельних стандартів у країні (нам доведеться свої оперативно міняти). Температурні умови – -20 – +30 (цілком підходить). Вартість – $300-$500 за квадратний метр (готове для проживання).

Відповідно до норм, зафіксованих у Житловому кодексі України – на одного члена сім'ї має припадати 13,65 м кв. загальної площі. А житлової – мінімум 9 м². Якщо будувати компактне, але комфортне житло, то для сім'ї з трьох осіб потрібне житло площею близько 40 метрів. А вартість готової квартири (китайського проєкту) буде $12-$20 тис.

Бюджет такого проєкту буде $2-3,5 млрд. І за 6 місяців 170 тис. українських сімей знайдуть комфортний дах над головою

Якщо погодитись з тим, що в Україні нам необхідно забезпечити житлом хоча б 1/3 сімей, які втратили житло. То бюджет такого проєкту буде $2-3,5 млрд. І за 6 місяців 170 тис. українських сімей знайдуть комфортний дах над головою. І роботу під час релокації підприємств.

Щоб проєкт був успішним, потрібно вже сьогодні:

1. Мати перелік тих, хто потребує житла (Дія почала збирати інформацію).

2. Мати вибрані типові проєкти.

3. Мати нормативну базу, що дозволяє будувати такі проєкти (в нинішніх умовах – за два місяці можуть розробити та прийняти).

4. Мати майданчики для розміщення, вибрані земельні ділянки (знаю, що кілька ОТГ вже працюють над цим).

5. Мати необхідні потужності води, електрики та каналізацію.

Та й донора-інвестора.

Тут варіанти такі: західна допомога (мінімум 2−3 місяці на переговори та отримання, але без гарантії), бюджетні гроші (тут самі розумієте, дірка), банк забудовника (ті ж китайці можуть під держгарантії). І ще один варіант – теж бюджет, але за рахунок коштів залучених у борг (євробонди не світять, можна розмістити в українських банках та рефінансувати у НБУ).

Все це можливо. Але… До холодів пів року, а обговорення рішення досі немає.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі