Деніел Шапіро
Американський дипломат, співробітник Atlantic Council
07.04.2022
1

Як Україні стати "великим Ізраїлем"

Дорожня карта

Виступаючи цього тижня перед журналістами, президент України Володимир Зеленський назвав майбутнє, яке він бачить для своєї країни, як "великий Ізраїль". Зникли надії на "абсолютно ліберальну" державу, за його словами. Їх замінила реальність патрулювання кінотеатрів і супермаркетів військовими та територіальною обороною, – пише Деніел Шапіро для Atlantic Council.

"Я впевнений, що наша безпека буде питанням номер один у найближчі десять років", – додав Зеленський.

Оскільки російські війська пішли з-під Києва, що говорить про те, що Україна успішно відбила першу фазу кремлівського вторгнення, Зеленському пора подумати, як підготуватися до наступної, і, можливо, набагато тривалішої фази цієї війни.

Але що він має на увазі під "великим Ізраїлем"? Єврейська держава з учетверо меншою кількістю населення і значно меншою територією може здатися не найкращим прикладом. Проте подумайте про регіональні загрози безпеки, з якими він стикається, а також про його високомобілізоване населення. У двох країн, які воюють, спільного більше, ніж ви думаєте.

У двох країн, які воюють, спільного більше, ніж ви думаєте

Отже, якщо Зеленський справді має на увазі Ізраїль як модель для України, ось деякі ключові особливості, які він міг би розглянути для прийняття. А деякі з них уже застосовані:

1. Безпека понад усе. Кожен ізраїльський уряд насамперед обіцяє, що гарантує безпеку, і знає, що його судитимуть за рівнем виконання цієї обіцянки. Звичайні громадяни, а не лише політики, приділяють пильну увагу загрозам безпеки – як із-за кордону, так і всередині країни. І більшість населення вибирає кого обрати, виходячи лише з цього показника.

2. Усе населення грає роль в моделі безпеки. Ізраїльська модель йде далі, ніж бачення Зеленського про служби безпеки в цивільних місцях. Більшість молодих і дорослих ізраїльтян служать у збройних силах, і багато хто після служби працює у професіях, пов'язаних з безпекою. Загальна мета об'єднує громадян, роблячи їх готовими нести спільні жертви. Цивільні усвідомлюють свою відповідальність за дотримання протоколів безпеки та роблять свій внесок у спільну справу. Деякі навіть озброюються, хоч і під суворим контролем держави. Широка мобілізація українського суспільства задля колективної оборони означає, що цей потенціал в України є. У своїх промовах Зеленський відобразив цю реальність, сказавши, що безпека "буде виходити з сили кожного будинку, кожної людини".

Якщо є якийсь єдиний принцип, який надихає ізраїльську доктрину безпеки, то це те, що Ізраїль захищатиме себе сам. І не покладатиметься на жодну іншу країну у своїх битвах

3. Самооборона. Це єдиний шлях. Якщо є якийсь єдиний принцип, який надихає ізраїльську доктрину безпеки, то це те, що Ізраїль захищатиме себе сам. І не покладатиметься на жодну іншу країну у своїх битвах. Трагедії єврейської історії глибоко заклали цей урок у душу нації. Власна травма України, яка змушена боротися наодинці проти більшого агресора, дає аналогічний висновок: не покладайтеся на гарантії інших.

4. Підтримуйте активне оборонне партнерство. Самооборона не означає повної ізоляції. Ізраїль підтримує активне оборонне партнерство, в основному зі США, які надають щедру військову допомогу, а також з іншими країнами, з якими він ділиться розвідданими, технологіями і навчанням військових. Хоча Україна, ймовірно, не вступить в НАТО найближчим часом, вона може поглибити партнерські відносини в галузі безпеки з членами Альянсу та отримувати допомогу, озброєння, розвіддані та навчатися для зміцнення своєї самооборони.

5. Перевага розвідки. З перших днів існування Ізраїль вкладав значні кошти в розвідувальні здатності, щоб гарантувати, що має засоби для виявлення і стримування своїх ворогів. І, при потребі, діяти наввипередки, щоб завдати удару. Україні потрібно буде модернізувати свої розвідувальні служби, щоб конкурувати з російськими можливостями та переконатися, що готові запобігати та заздалегідь відбивати атаки Росії.

Україні потрібно модернізувати свої розвідувальні служби

6. Технології грають ключову роль. Незважаючи на те, що Ізраїль покладається на допомогу США, він також обирає вітчизняні технологічні рішення для вирішення багатьох своїх найсерйозніших проблем. Багаторівнева протиповітряна і протиракетна оборона, системи протидії безпілотним літальним апаратам та технологія виявлення тунелів. Це лише недавні приклади. Україна – батьківщина яскравих технологічних розумів. Вона знає, з якими загрозами має справу більше, ніж будь-який партнер. Інвестиції у власні рішення дозволять максимально швидко реагувати і адаптуватися до нових загроз.

7. Створення інноваційної екосистеми. Навчання багатьох ізраїльтян високотехнологічним інноваціям у збройних силах сприяє створенню цивільної інноваційної екосистеми, яка, у свою чергу, сприяє розвитку нових безпекових технологій. В Україні не бракує талановитих програмістів та інженерів. Багато хто з них працює в ізраїльських стартапах. Заохочення вільного потоку талантів та ідей між цивільним сектором і простором інновацій у сфері безпеки принесе довгострокові дивіденди у сфері безпеки та економіки.

8. Підтримувати демократичні інституції. Ізраїль надалі стикається з проблемою припинення конфлікту з палестинцями таким чином, щоб гарантувати як свою безпеку, так і самовизначення палестинців. Але в самому Ізраїлі постійна увага до безпеки не завадила підтримувати основні демократичні інституції. Зеленський, схоже, знає про цю напруженість, яка вимагатиме постійної підтримки, а також про те, що демократія є необхідною умовою.

"Авторитарна держава в Україні неможлива", – сказав він.

Україна відбила гостру екзистенційну загрозу, але війна далека від завершення

Подібно до Ізраїлю у його ранніх війнах Україна, схоже, відбила гостру екзистенційну загрозу. Але війна далека від завершення. Пристосовуючи мислення своєї країни до аспектів ізраїльського підходу, до хронічних проблем безпеки, українські офіційні особи можуть упевнено вирішувати критичні проблеми національної безпеки та будувати таку ж стійку державу.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі