Як Україні відновити економіку після війни

Найяскравішим прикладом для нас є Ізраїль

Незважаючи на ризик затяжного конфлікту, нам вже сьогодні варто думати про відновлення економіки, і тут найяскравішим прикладом є Ізраїль.

Якщо коротко, фактори, які зробили Ізраїль сильною, шановною, процвітаючою країною:

1. Вороги. Наявність загрози не залишає іншого шляху окрім, як виживати і ставати ефективнішим за інших.

2. Ефективна комбінація науки, освіти та бізнесу.

3. Висока роль держави у підтримці інновацій (насамперед, фінансово, але так само у просуванні на зовнішні ринки).

4. США і Ізраїль – союзники за контуром НАТО. Країна отримує передові військові розробки, колосальні фінансові ресурси для розвитку та доступ на ринок.

США і Ізраїль – союзники за контуром НАТО. Країна отримує передові військові розробки, колосальні фінансові ресурси для розвитку та доступ на ринок

5. Діаспора.

Тепер деталі

Ізраїль – невелика країна, яка змогла побудувати в пустелі сучасну процвітаючу безпечну державу. Вся державна політика Ізраїлю раціонально націлена на забезпечення безпеки громадян та своєї держави і розвиток економіки через інновації. Саме інновації допомагають маленькій країні з невеликою кількістю населення мати сильну економіку та високотехнологічний експорт.

Комбінація системи безпеки, науки, освіти та приватного капіталу забезпечує прорив у передових оборонних технологіях, приватних затребуваних у світі продуктах, підготовці крутих, шанованих у світі спеціалістів. І це все наслідки довгострокової системної продуманої політики, яку вже не перше покоління політиків системно реалізують.

Що являє собою економіка Ізраїлю сьогодні?

Це розвинена ринкова економіка. Населення – 9,2 млн осіб (Україна – 35 млн). ВВП – $407 млрд (Україна – $200 млрд).

Структура ВВП Ізраїлю: послуги – 69,5%, промисловість – 26,5%, сільське господарство – 2,4%.

ВВП Ізраїлю виріс у 2021 році на рекордні 8,1%. Це найвищий показник за останні 21 рік. Прямі іноземні інвестиції за останні 25 років – понад $85 млрд (Україна за цей період залучила $78 млрд).

У 2020-му Ізраїль експортував продукції на $114 млрд (Україна – на $60 млрд).

Протягом майже двох десятиліть країна має позитивне сальдо рахунку поточних операцій, чому сприяє експорт у швидкозростаючих галузях, таких як інформаційні технології, високотехнологічні компоненти та фармацевтика.

Борг досягне 75% ВВП до кінця 2021 року порівняно з 60% у 2019 році. Близько 85% державного боргу виражено у власній валюті і утримується всередині країни місцевими банками та інституційними інвесторами.

Що забезпечило зростання у 2021 році?

Два кити, на які спирається економічне зростання: різке збільшення приватного споживання і зростання експорту із Ізраїлю (продукції з високою доданою вартістю).

Ізраїль займає 35-е місце в індексі легкості ведення бізнесу Світового банку, друге місце у світі за кількістю стартапів після США, третє місце за кількістю компаній, котируються на NASDAQ, після США та Китаю.

Сильна економіка – це база безпеки. Основа сильної економіки – інновації та продукти з високою доданою вартістю, що затребувані у всьому світі

Батьки-засновники та стратеги Ізраїлю знали, що економічний успіх критично важливий для виживання країни та нації. Сильна економіка – це база безпеки. Основа сильної економіки – інновації та продукти з високою доданою вартістю, що затребувані у всьому світі.

Основа інновацій:

- таланти, які починають виховувати зі школи та залучаються з інших країн

- система освіти, яка стимулює інновації

- система розвитку інновацій, яка інтегрована у кожне міністерство

- система оборони країни, яка виступає і замовником на інновації та творцем інновацій та вчителем для новаторів

Основними секторами економіки країни є технології та промислове виробництво.

Алмазна промисловість Ізраїлю є одним із світових центрів ограновування та полірування алмазів, на частку якого припадає 23,2% всього експорту. Ізраїль відносно бідний на природні ресурси і, отже, залежить від імпорту нафти, сировини, пшениці, автомобілів, необроблених алмазів та виробничих ресурсів. Майже повна залежність країни від імпорту енергії може змінитися у майбутньому. Нещодавно біля його узбережжя виявили запаси природного газу.

Алмазна промисловість Ізраїлю є одним із світових центрів ограновування та полірування алмазів, на частку якого припадає 23,2% всього експорту.

Якісна університетська освіта в Ізраїлі та створення високо мотивованого та освіченого населення багато в чому сприяли буму високих технологій у країні та швидкому економічному розвитку за регіональними стандартами.

У країні створено потужну освітню інфраструктуру та високоякісну систему інкубації нових передових ідей для створення товарів та послуг, орієнтованих на цінність.

Ці розробки дозволили країні створити високу концентрацію високотехнологічних компаній у регіонах країни. Ці компанії фінансово підтримуються сильною індустрією венчурного капіталу. Його основний центр високих технологій, "Кремнієвий Ваді", вважається другим за важливістю після свого каліфорнійського аналога.

Численні ізраїльські компанії придбали глобальні корпорації через їхній надійний і якісний корпоративний персонал.

Трохи історії

У 1948 році держава Ізраїль, яка проголосила незалежність, опинилася перед лицем відразу кількох викликів:

1. Військового (наступного дня після оголошення незалежності Ізраїль атакували армії п'яти арабських країн).

2. Демографічного (більше 800 тис. євреїв репатріювалися з арабських країн до Ізраїлю, що можна порівняти з усім єврейським населенням країни у 1948-му).

3. Економічного (весь ізраїльський експорт тоді становив $6 млн).

Війну Ізраїль виграв.

З демографічною турбулентністю впорався, прийнявши понад 3,3 млн репатріантів з моменту заснування держави. Але до початку 1990-х економіка залишалася ахіллесовою п'ятою єврейської держави.

Великий приплив іммігрантів із Європи та Північної Америки значною мірою сприяв швидкому зростанню валового національного продукту Ізраїлю після 1948 року. У поєднанні зі швидким створенням у країні університетів та науково-дослідних інститутів це сприяло економічному зростанню.

Країна отримала великі суми капіталу, які включали подарунки від світового єврейства, репарації від Федеративної Республіки Німеччини за нацистські злочини, гранти у вигляді допомоги уряду США і капітал, який привезли іммігранти.

Країна отримала великі суми капіталу, які включали подарунки від світового єврейства, репарації від Федеративної Республіки Німеччини за нацистські злочини, гранти у вигляді допомоги уряду США і капітал, який привезли іммігранти

Ізраїль доповнив ці форми доходів позиками, комерційними кредитами та іноземними інвестиціями.

Розвиток та підтримка інновацій

Ще у 1950-х Інститут Вейцмана сформував департамент Yeda – перший в Ізраїлі та один із перших у світі центр трансферу академічних технологій. Що в Україні належним чином так і не запрацювало, при тому, що річний бюджет Академії наук України близько $180 млн на рік.

Незважаючи на те, що дослідження в таких стратегічно важливих для Ізраїлю сферах, як агротехнології посушливих регіонів, передавались фермерам безкоштовно, Yeda вдалося стати третім у світі центром комерціалізації інновацій із прибутковості.

Сьогодні центр трансферу технологій має кожен ізраїльський університет.

Для прикладу, в Україні 140 вищих навчальних закладів та лише кілька центрів трансферу технологій.

Крім Yeda, успішним прикладом комерціалізації академічних інновацій можна назвати заснований у 1964 році Yissum – центр трансферу технологій Єврейського університету в Єрусалимі. За час свого існування компанія Yissum зареєструвала 10,7 тис. патентів на 3 тис. винаходів, ліцензувала понад 1 тис. технологій та допомогла сформувати понад 170 стартап-компаній. Все це принесло їм понад $2 млрд, що не дивно, адже спектр інтелектуальної власності університету надзвичайно широкий: від помідорів черрі до системи дорожньої безпеки Mobileye, поглиненої Intel у 2017 році.

За час свого існування компанія Yissum зареєструвала 10,7 тис. патентів на 3 тис. винаходів, ліцензувала понад 1 тис. технологій та допомогла сформувати понад 170 стартап-компаній. Все це принесло їм понад $2 млрд

Починаючи з 1959 року невід'ємною частиною державної інноваційної структури Ізраїлю є Національна рада з НДДКР, головним завданням якої є консультування уряду з наукових питань загальнодержавної важливості.

В Ізраїлі діє ціла група державних програм підтримки та розвитку інновацій:

1. Програм технологічних інкубаторів (сьогодні їх понад 20 і через них пройшло понад 2500 стартапів, у середньому від 80 на рік). Ця програма так само розрахована на школярів. Обсяг державних інвестицій за цей період склав близько $1 млрд., а приватних – $5,5 млрд.

2. Програма Магнета. Програма "Магнет" включає кілька програм, одна з яких – "Магнетон". З метою здійснення трансферу створених технологій у рамках цієї програми організовано співпрацю одного промислового підприємства та однієї наукової групи. Щорічно у програмі беруть участь приблизно 30 команд, кожна з яких отримує фінансування 3−4 млн шекелів.

Ще одна програма із сімейства "Магнет" – "Меймад" (2012) спрямована на створення технологій подвійного призначення (військових та цивільних). Розмір щорічного фінансування програми складає 21 млн шекелів.

3. Програма Нофар – для зв'язку фундаментальних та прикладних досліджень з метою використання одержаних результатів у промисловості.

4. Програма "Камін", яка змінила Нофар та інші програми.

Інструменти підтримки пріоритетних програм (у секторах промисловості традиційні, нанотехнології, біотехнології, технології кібер-безпеки, технології захисту навколишнього середовища): гранти фондів НДДКР (зокрема, сільському господарстві держава фінансує 75% НДДКР), адресна допомогти галузевим НДІ, створення спеціальних інкубаторів та фондів венчурного інвестування (біотехнології), організація спеціалізованих центрів в академічних інститутах (нанотехнології), створення Національної нанотехнологічної ініціативи Ізраїлю.

Приклад пільг та підтримки інновацій:

- підтримка проєктів альтернативної енергетики – пільговий кредит на суму до $20 млн (не більше 50% від інвестицій).

- підтримка стартапів – гранти до $1,7 млн + можливість отримання додаткових грантів.

- технологічний інкубатор. Для компанії-початківця – грант $1,2 млн. Повна фінансова підтримка 100% бюджету, затвердженого компанією (85% від країни, 15% від інкубатора) не вимагає будь-яких фінансових вкладень з боку розробника. Технічна допомога з боку бізнес-інкубатора. Для інкубатора держава фінансує 85% від затвердженого бюджету проєкту і, отже, переважно ризики покладаються на країну. При цьому інкубатор інвестує 15% затвердженого бюджету в обмін на 50% акцій компанії.

- дослідження та інновації – фінансова підтримка 20-50% витрат R і D.

- співучасть у дослідницьких проєктах транснаціональних корпорацій (оборот понад $2,5 млрд).

- участь у кооперації НДІ та корпорацій у розробці інновацій.

- держгарантії за кредитами початківцям МСБ – держава гарантує 85%, а позичальник гарантує 10%. Кредит – до $500 тис.

Допомога США

З 1960-х Сполучені Штати дуже підтримували Ізраїль. Вони відіграли ключову роль у просуванні добрих відносин між Ізраїлем та сусідніми з ним арабськими державами, а саме Йорданією, Ліваном та Єгиптом, а також стримування ворожості з боку інших країн Близького Сходу.

Відносини з Ізраїлем є дуже важливим фактором загальної зовнішньої політики уряду США на Близькому Сході, і Конгрес США також надає великого значення підтримці близьких та підтримуючих відносин.

Важливо відзначити, що Ізраїль з 1987 року, як і Південна Корея, має статус основного союзника США поза НАТО. На сьогоднішній день, починаючи з 1948 року, Сполучені Штати надали Ізраїлю понад $150 млрд двосторонньої допомоги та фінансування протиракетної оборони.

З 1948 року Сполучені Штати надали Ізраїлю понад $150 млрд двосторонньої допомоги та фінансування протиракетної оборони

З 2019 по 2028 фінансовий рік за умовами меморандуму про взаєморозуміння, США зобов'язалися надати асигнування — ще на $38 млрд у вигляді військової допомоги ($33 млрд у вигляді грантів на іноземне військове фінансування плюс $5 млрд на протиракетну оборону).

Ізраїль є першим міжнародним експлуатантом F-35 Joint Strike Fighter, малопомітного винищувача п'ятого покоління Міністерства оборони США. На 2022 фінансовий рік адміністрація Байдена запросила $3,3 млрд FMF (іноземне військове фінансування) для Ізраїлю та $500 млн на допомогу в галузі протиракетної оборони. Адміністрація також запросила $5 млн на допомогу міграції та біженцям.

Як бачимо, в економічному, інноваційному успіху Ізраїлю є кілька складових:

1. Країна має сильну мотивацію вижити та розвиватися, оскільки перебуває весь час перед загрозою з боку своїх ворогів-сусідів.

2. Не маючи природних ресурсів, Ізраїль зробив ставку на інновації.

3. Інновації також є важливою частиною ВПК Ізраїлю, що гарантує його мешканцям безпеку та створює екосистеми стартапів та високотехнологічних продуктів.

4. Важливою частиною ізраїльського успіху є освіта та наука, які також щільно пов'язані з обороною та бізнесом.

5. Ну і, традиційно, в успіху багатьох країн серйозну роль відіграли США.

6. Ну і не забуваємо про роль діаспори, яка непублічно, але системно та глибоко допомагає Ізраїлю з перших днів його створення.

У будь-якому розглянутому раніше прикладі (План Маршала, відновлення Південної Кореї, Японії, історія розвитку Ізраїлю) є загальні чинники, серед яких основними можна назвати такі:

- Ці країни перебували на ранніх етапах свого розвитку в стані після війни (а деякі перебувають і зараз).

- Ці країни мали еліти та волю до розвитку.

- Найважливішим елементом та партнером такого розвитку були США, їхня допомога у безпеці, фінансуванні, економічному партнерстві.

- Ставка на промисловість та високі технології як фактор конкурентної довгострокової економічної переваги.

У цих прикладах є багато й для України. Але спершу нам треба перемогти!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі