Окупанти захопили Запорізьку АЕС. Як протидіяти ядерному піратству Кремля

Починати потрібно негайно

Росатом оголосив, що тепер Запорізька АЕС належить йому. Що ж, "воровская хватка" путінської клептократії як вона є. З огляду на це необхідні жорсткі дії у відповідь на ядерне піратство. Воно стало можливим тому, що у Москві вважають, що залежність США від постачань уранової сировини з Росії, Казахстану та Узбекистану утримає Білий дім від жорстких дій у відповідь на ядерне свавілля Кремля. Однак, ця залежність не є такою критичною, як це вважають у Московії. Канада, Австралія та й самі американські постачальники вже кілька років витискують росіян. Зараз слушний час позбутися їх взагалі.

З числа дошкульних заходів можуть бути:

- Звернення до урядів зарубіжних країн щодо заморожування проєктів Росатому (загалом 36 проєктів).

- Звернення до Європейської Комісії та урядів країн-членів ЄС щодо термінового переведення енергоблоків з реакторами ВВЕР радянської/російської конструкцій на неросійське паливо (Westinghouse), тим більше, що віднедавна це обов'язково в ЄС з позиції диверсифікації – оператори європейських АЕС повинні мати два джерела постачання.

Звернення до урядів зарубіжних країн щодо заморожування проєктів Росатому

- Арешт активів Uranium One Inc., яка веде розгалужену діяльність з видобутком та продажем уранової сировини, зокрема має активи у США. Вона є непрямою дочірньою компанією Росатому. Вона безпосередньо належить амстердамській Uranium One Holding NV (89,07%) і московській Uranium One Group (10,93%). Uranium One Holding повністю належить Uranium One Group. Uranium One Group належить прямим дочірнім компаніям Росатому "Атоменергопром" (71,084%) і "АтомРедМетЗолото" (28,916%). Uranium One Group управляється "Техснабекспортом" (ТЕNЕХ).

- Санкції проти "Техснабекспорту", який має 25 контрактів на поставку уранової продукції до США на суму $6,5 млрд с горизонтом постачань до 2028 року (дані кінця 2018-го).

- Оголошення в розшук через Інтерпол керівників та членів Наглядової ради (9 осіб), правління (14 осіб), громадської ради (24 особи) Росатому.

- Вимога до Єврокомісії, урядів Франції та США щодо припинення співпраці між Росатомом та EDF, а також розрив оборудки на придбання Росатомом 20% французького виробника турбін GEAST (спільне підприємство американської General Electric та французької Alstom).

- Звернення до урядів Фінляндії та Туреччини щодо припинення співпраці з Росатомом по проєктах Hanhikivi-1 та Akkuyu Nükleer Güç Santrali (без турбін та генераторів GEAST вони все рівно це не добудують).

Росія має бути виключена з міжнародних проєктів:

1. ITER – міжнародний дослідницький та інженерний мегапроєкт термоядерного синтезу зі споруджуваним у Франції реактором.

2. FAIR – центр проведення фундаментальних та прикладних досліджень у галузях ядерної фізики та фізики елементарних часток у Дармштадті в Німеччині.

Вимога до МАГАТЕ та Євратому припинити співпрацю з РФ

3. Вимога до МАГАТЕ та Євратому припинити співпрацю з РФ.

Це не повний перелік, того, чим можна протидіяти ядерному здирництву Московії. Але починати потрібно негайно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі