Як приготувати крем-брюле
Ділюся перевіреним рецептом
Це особливий десерт, від якого ще довго відчуваєш післясмак. Мабуть, такий ефект має карамелізована скоринка разом з кристаликами цукру, що не перетворився на солодку кригу, під якою ніжний і ароматний ванільний заварний крем.
Ви не уявляєте наскільки це просто. І ніякого борошна!
Французький класичний десерт я полюбила у Вільнюсі. Коли Роман працював послом у Мінську, ми інколи виривались в Литву. Наші друзі, родина посла Литви, показали нам один із своїх улюблених ресторанчиків. У ньому коронною стравою був крем-брюле. При чому постійні відвідувачі знали, що коли бронюєш столик, то треба "бронювати" і крем-брюле. Інакше не дістанеться.
Я готувала за різними рецептами, але тут напишу найкращий і перевірений.
Інгредієнти:
✔️ 500 мл вершків 33%
✔️ 5 жовтків
✔️ 75 г цукру
✔️ стручок ванілі або 1 ч. л. ванільної пудри (або цукру)
✔️ 2 ст. л. тростинного цукру для скоринки
Приготування:
Візьміть 500 мл вершків. Увага! Жирність має бути 33%, не менше. Додайте 1 столову ложку цукру і ножем зішкребіть зі стручка насіння ванілі у вершки. Якщо не хочете заморочуватися, то просто додайте 1 чайну ложку ванільної пудри або цукру. Поставте вершки на плиту і добре нагрійте. Але не дайте закіпіти!
Відділіть білки від жовтків. Беремо 5 жовтків і виделкою перемішуємо з цукром, який лишився (75 г мінус столова ложка).
Влийте повільно вершкову суміш у жовткову і перемішайте до однорідності.
Розлийте по маленьких керамічних формах. В мене виходить 5 штук.
Форми поставте у високе деко. Закип'ятіть чайник і налийте окріп в деко до середини формочок. Наливайте обережно аби вода не потрапила в крем.
Випікайте при температурі 150 градусів 50-60 хвилин.
Крем має загустіти і трішки гойдатися у формочці, як чізкейк.
Дістаньте формочки. Вони мають охолонути.
Поставте формочки в холодильник на 2-4 години.
Посипте тростинним цукром. Закарамелізуйте його за допомогою кондитерського пальника. Якщо не маєте такого гаджету, то поставте формочки в духовку на режим гриля на 3 хв.
Можна прикрасити листочком м'яти і сезонними ягодами.
Насолоджуватися охолодженим.
Коментарі