Росіяни хочуть поділити Європу навпіл

Деякі думки про те, що відбувається

Росіяни задумали перерозподіл світу. Головна новина зараз у тому, що вони говорять все менше про Україну, все більше про Європу і "європейську безпеку". Тобто бачать як мінімум пів Європи своєю "зоною впливу".

Такий великий перерозподіл світу стається після великих воєн. Росіяни натякають на Ялту, а деякі навіть на "Віденський конгрес". Ялта виникла у результаті перемоги над Гітлером, Віденський конгрес – перемоги над Наполеоном. Щоправда, незрозуміло, кого росіяни збираються перемагати зараз. Тому вони намагаються залякати. Мовляв, велика війна буде, тому давайте вже зараз перерозподіляти пісочницю.

У цій новій "угоді" росіяни себе бачать як один зі стовпів безпеки в Європі. Поряд із США. Тобто вони хочуть поділити Європу навпіл знову. Звісно, це передбачає питання про статус України, але у російських фантазіях все йде далеко далі. Це те, що ми говорили європейцям від 2014-го року, а зрештою і раніше – і чого вони не чули. Зараз це реальність. Хоча деякі досі не чують.

Всіляким європейським "миротворцям" типу Макрона росіяни втирають про цю нову "архітектуру безпеки в Європі". Типу, НАТО має посунутися. Макрон і інші хочуть змінити порядок розмов. Мовляв, спочатку Україна, а потім вже Європа. Тому він прилітає в Київ і говорить передусім про Мінські угоди. А вже потім про європейську безпеку.

Макрона і ко росіяни всерйоз не сприймають. Вони вважають, що їхній головний суперник-партнер – це американці. Для Європи це драма і трагедія – але й шанс прокинутися.

Американці ведуть проти Кремля інформаційно-психологічну війну, яка росіян шокувала

Американці ведуть проти Кремля інформаційно-психологічну війну, яка росіян шокувала. Бо вони звикли, що тільки вони так можуть. Іноземні медіа частково є в цій війні інструментом, що їм страшенно не подобається. Але на війні як на війні. Мотивів цієї війни два: показати, що у росіян є кроти, які зливають інфу, посіяти недовіру всередині та оприлюднити плани що їхньої реалізації, щоб відвернути від ідеї їхнього виконання. Бо ж росіяни хочуть робити все в логіці "нас-там-нєт" і "щоб ніхто не догадався". Чи спрацює це – невідомо. Але росіянам явно не подобається бути в очах світу великим агресором. Вони ж хочуть бути "миротворцями".

Ідея з ультиматумом для НАТО полягає в тому, що:

а) ультиматум НАТО відкине;

б) погодяться про щось домовлятися;

в) результатом може бути закріплення статус-кво – передусім визнання легітимності присутності РФ на окупованих територіях: Крим, Абхазія, Південна Осетія, Придністров'я, можливо Донбас. Мовляв, "НАТО розширяється, так і РФ розширяється". Тільки НАТО через згоду відповідних країн, а РФ без жодної згоди. Тобто можна очікувати такого тиску на нас.

Прокремлівські і "ліберальні" експерти в Росії кажуть, що РФ війна зараз не вигідна. Раціонально це справді так. Бо якщо вони вв'язуються у війну з Україною, то будуть мати ще більшу ізоляцію, а не "стіл переговорів". Контрпродуктивно, навіть з огляду на збочену кремлівську логіку. Хіба що вони розраховують на блискавичну операцію, щоб потім якийсь Макрон прилетів і йому продиктували нову угоду про "архітектуру безпеки в Європі".

Якщо не буде війни, нові переговори про безпеку в Європі будуть, і для нас важливо, щоб вони відбулися з нами та з урахуванням наших інтересів

Якщо не буде війни, нові переговори про безпеку в Європі будуть, і для нас важливо, щоб вони відбулися з нами та з урахуванням наших інтересів. І це буде складно. Україна зараз не є ані блоковою країною, ані позаблоковою. Ми не є ані нейтральними, ані захищеними гарантіями. І це треба змінювати. Якщо НАТО не буде, чи можлива інша логіка – наприклад, двосторонні безпекові договори або багатосторонні безпекові договори? Це все серйозні питання.

Росіяни також бояться. Вони бояться західної зброї в Україні. Вони бояться воювати з НАТО. Ми думаємо, що ці страхи вигадані – але, можливо, це не так. Тому їхні дії теж можуть бути продиктовані страхом.

Усі ці "евакуації" – це, звісно, комедія. Overreaction у поганому сенсі слова. Але кожен боїться за себе – і чиновники всякі там іноземні перестраховуються. Ну, це їхні справи. Ми маємо бути сильними.

У кожному божевіллі, і кожній кровожерливості, навіть кремлівській, є певна раціональність. З точки зору цієї раціональності велика війна Кремлю зараз не вигідна. Але, звісно, готуватися треба до гіршого і сподіватися на краще.

Текст є постом автора у Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі