Лимон додає родзинку будь-якій страві. Вісім способів, як його використовувати

Це не тільки смачний продукт харчування, а й корисний

Лимон – універсальний продукт харчування, тому що його можна додавати практично в будь-яку страву: у маринад м'яса й риби, у бульйон, салат, суп і навіть печеню.

Мені подобається лимон за те, що він здатний додати родзинку будь-якій страві. Напевно ви не раз куштувати солянку й бачили, що при подачі завжди є часточка лимона. Якщо лимон можна в солянку, то можна й у звичайний суп? Так, якщо готуєте суп із м'яса, за 10 хвилин до приготування, додайте пару кружечків лимона та дайте страві настоятися 1-2 години. Не буде яскраво-вираженого лимонного смаку, але готовий посперечатися, що всі, кого будете пригощати, запитають про "секретний інгредієнт". До слова, трохи лимонного соку можна додати і в м'ясний бульйон, щоб перебити різкий аромат м'яса. До того ж, лимон – це не тільки смачний продукт харчування, із яким можна експериментувати, а як зазначають дієтологи – корисний.

Чим корисний лимон?

Лимон – хороше джерело вітаміну С. Якщо з'їсти цілий лимон, то він забезпечить 51% добової норми цього вітаміну. Доведено, що вітамін С може знизити ризик серцево-судинних захворювань та інсульту, а також нормалізувати кров'яний тиск.

У лимоні міститься клітковина, тому цей цитрус корисний для роботи шлунково-кишкового тракту. Якщо ранок починається зі склянки води з лимоном, то це "пробудить" травну систему.

Лимон містить залізо, а також допомагає його засвоювати з рослинної їжі. Уся справа в тому, що кишечник погано засвоює залізо з рослинних продуктів, але всмоктування можна поліпшити, вживаючи вітамін С, який, власне, і міститься в лимоні. Саме тому лимон є хорошим профілактичним засобом проти залізодефіцитної анемії.

Лимон містить залізо, а також допомагає його засвоювати з рослинної їжі

Лимон в раціоні – це ще й профілактика раку й допоміжний засіб при кашлі: склянка води, сік половини лимона й чайна ложка меду – пити і насолоджуватися, але, звісно, після консультації з лікарем.

В яких стравах і як використовувати лимон?

Мені дуже хочеться відповісти – у всіх, але ви орієнтуйтеся на свої смакові уподобання, а я розповім про свої:

Робимо лимонну сіль. Удома можна приготувати лимонну сіль, а потім використовувати для приготування страв. Усе, що потрібно – один лимон, ½ ч. л. куркуми і 100 г морської солі. Лимон потрібно помити, висушити паперовим рушником і натерти цедру на дрібній тертці, а потім вичавити сік. Останній з'єднати з куркумою й добре перемішати, потім до цієї суміші додати сіль і цедру. Далі вистелити суміш на пергаментний папір і висушити 7-8 хвилин в духовці при температурі 180 градусів.

Готуємо ароматну оливкову олію. Мені подобається експериментувати зі смаком оливкової олії. Я часто додаю до неї часник і залишаю на тиждень настоюватися, але нещодавно це ж зробив із лимонною цедрою: акуратно й тонко зрізав, помістив у ємність із олією й залишив на 2 тижні, потім цедру дістав. Таку олію можна використовувати для заправки салатів.

Ферментуємо лимон. Я колись провів експеримент – ферментував лимон, тобто, узяв лимон, помив і втер у нього трохи солі, потім поклав на дно сухої банки і засипав 500 г солі, залишивши на 30 днів при кімнатній температурі. Мені теж було цікаво, що вийде в результаті. Вийшов ферментований лимон, який можна зберігати в холодильнику та додавати до м'ясних і рибних страв.

Робимо лимонний цукор. Потрібен цукор і цедра лимона – просто з'єднати і зберігати в холодильнику. Якщо у вас є стручки ванілі, то зерна можна використовувати для приготування якогось десерту, а стручки нарізати і додати в лимонний цукор. Отримаєте ароматний лимонний цукор.

Заморожуємо лимон. Якщо я бачу, що лимони вже ось-ось і почнуть псуватися, я просто їх мию, висушую паперовим рушником і заморожую цілими. По-перше, на все про все йде всього 1 хвилина, по-друге, якщо забуваю купити лимони, згадую, що вони є в морозилці. Заморожений лимон можна перебити блендером і використовувати для приготування чаю, лимонаду, просто додавати у звичайну воду. Також заморожений лимон можна розморозити і далі використовувати, як і свіжий. Правда, повторно його не рекомендується заморожувати.

Мені подобається готувати лимон на грилі, тоді він стає набагато ароматнішим

Готуємо лимон на грилі. Мені подобається готувати лимон на грилі, тоді він стає набагато ароматнішим. Якщо я готую на пікніку м'ясо або рибу, то обов'язково розрізаю лимон навпіл і залишаю на решітці хвилин на 20 розрізаною стороною. Перевірте і ви, щоб переконатися, що така термічна обробка зробить лимон соковитішим і ароматнішим.

Робимо мелену лимонну цедру. Зніміть шкіру з лимона, висушіть в духовці при температурі 95 градусів 7-8 годин, а потім висушену цедру подрібніть у порошок за допомогою кухонної машини. Зберігайте в чистій і сухій скляній ємності. До слова, натерту на дрібній тертці лимонну цедру можна зберігати і в морозилці.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі