Як приготувати курча тапака
Смакує найкраще зі смаженою картоплею і овочевим салатом
Курча табака або тапака.
Коли я вчилася на філологічному, нас вчили, що з часом граматична норма може змінюватися і тоді колишня помилка стає нормальним словом. Чому? Бо так людям зручно.
Так і з цим рецептом приготування курчати. Хто ж вже знає, що правильно говорити "тапака"? Тапака – широка сковорідка зі спецільною кришкою на гвинті, яка виконує роль сильного пресу. "Тапа", котра популярна в турецькій і грузинській кухні, не прижилася на наших кухнях. У моєї мами теж така колись була, але ту кришку, як непотріб, ми викинули на горище. Ніхто не розумів якого дідька там той гвинт. Курчата тапака подавались лише в ресторанах, а на полицях магазинів дефіцитними були і сині курки, які померли, як тоді ми жартували, своєю смертю. Тож я курчат тапака полюбила не так давно. І дітям вони подобаються, кажуть, що "м'ясо м'якеньке і солоденьке".
Тапака – широка сковорідка зі спецільною кришкою на гвинті, яка виконує роль сильного пресу
Цю страву я готую тоді, коли потрапляються гарні курчатка в магазині. Сподобалися і готую, хоча планувала інше меню. Звичайно, чим більше їх маринуєш, тим вони смачніші. Але і однієї години досить.
Рецептів чаклування чимало, я поділюся своїм перевіреним і швидким.
Інгредієнти:
курча
часник
сіль
перець
олія
мелений коріандр чи прованські трави (на ваш смак)
Приготування:
1. Курча розріжте вздовж хребта (по спинці). Скажу чесно, я інколи буваю під тиском "мама, я голодна, їсти хочу вже", то можу різанути по грудці. Але це питання швидше естетики і зручності при смаженні, на смак не впливає.
2. Я накриваю курча харчовою плівкою і молоточком ніжно проходжуся по кісточках. Мені подобається розпластаність і завдяки цьому ви можете не будувати гори важкого пресу, коли почнете маринувати і смажити птицю.
3. Натріть курча сіллю, вичавленим часником і спеціями. Є люди, які не маринують часником, бо він гірчить після смаження. Якщо вам гірко, то поцілуйте коханого і використайте часник у соусі, з яким подасте страву.
Натріть курча сіллю, вичавленим часником і спеціями
4. Курча відправте в холодильник маринуватися бажано на ніч, мінімум на 1 годину.
5. Налийте трохи олії в сковорідку, 2-3 зубчики часнику. Обсмажте часник, дістаньте його і викладіть курча грудкою догори. Смажити 15 хвилин до золотавої скоринки.
6. Перевернути і обсмажити з іншого боку теж 15 хвилин.
7. Долийте в сковорідку приблизно 50 мг води і протушкуйте 5 хвилин.
8. Переверніть і потримайте ще 5 хвилин.
Все, готово! Посипайте зеленню.
Смакує найкраще зі смаженою картоплею і овочевим салатом. Ми найбільше любимо до курчати салат з молодої капусти, зеленої цибульки, огірків, помідорів і кропу з олією.
Соус підбирайте на ваш смак!